4 деца са загинали в катастрофи в Добричко миналата учебна година
4 деца са загинали в катастрофи в Добричко миналата учебна година / Дарик Добрич

Четири деца до 17-годишна възраст са загинали при катастрофи през миналата учебна година в област Добрич, съобщи главен инспектор Румен Стоянов от сектор „Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР в Добрич. За същия период ранените при пътнотранспортни произшествия деца са 24. От 1 юни до 13 септември тази година няма загинали деца по пътищата на региона, а ранените в катастрофи са 10.

От 15 септември стартира традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя". За целта е създадена организация за засилено полицейско присъствие около всички училища в областта, информира комисар Жулиян Минев - началник на „Пътна полиция" - Добрич. Проверена е изправността на хоризонталната маркировка, вертикалната сигнализация, предпазните парапети, обезопасеност на входове на училища, средствата за принудително намаляване на скоростта. Такива огледи са извършени във всички общини на областта, отчетоха още от „Пътна полиция".

По време на акцията ще се следи за спазване предимството на пешеходците в районите на училищата, пешеходните пътеки, спирките за градския транспорт и ще се контролира скоростта на движение на автомобилите.

На първия учебен ден униформени служители на "Пътна полиция" ще запознаят родители и педагози с риска от пътни произшествия с деца. Полицаите ще отправят и препоръки за безопасно поведение на пътя.