Полицията се стяга за първия учебен ден, повечето училища са под видеонаблюдение
Полицията се стяга за първия учебен ден, повечето училища са под видеонаблюдение / netinfo

Опазването на живота и здравето на децата е приоритет за ОД МВР- Кюстендил бе категоричен директорът, комисар Георги Джоглев. Той гарантира, че акциите на полицията няма да са кампанийни. За контрола ще следи зам.- директорът, комисар Елиян Стамболийски.

Всички учебни заведения са посетени и там, където е необходимо са дадени предписания относно сигурността на ,учениците по време на учебната година.

"От 15- ти септември до 29- ти октомври ще бъде засилено и полицейското присъствие около училищата, като там където е необходимо ще се извършва ръчен контрол на движението. Ще се следи спазва ли се предимството на пешеходците и при нужда ще се използва звуков сигнал", каза началникът на КАТ Румен Точев.

През миналата учебна година, от 15 септември до 31 май са станали 17 ПТП с участието на деца, от тях 7 тежки, като няма убити, а ранените са 7.

В периода от 1- ви юни до 31- ви август са станали 8 ПТП, от които 5 тежки, с 6 ранени, като най- много са инцидентите през месец- юни.

От полицията заявиха и, че няма да спират специализираните операции по питейните заведения за спазване на вечерния час, за продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца и за разпространението на наркотични вещества.

Началникът на РИО на МОН Радостина Новакова коментира, че в повечето училища вече има видеонаблюдение, а на съвещанието с директорите е обърнато внимание за охраната на учебните заведения. По учебна програма, във всеки клас са предвидени по 5 учебни часа за безопасност на движението.