Ловешките школа готови за старта на учебната година
Ловешките школа готови за старта на учебната година / Dariknews.bg

Училищата в община Ловеч имат на 100 процента готовност за започването на учебната година, съобщи зам.-кметът Пламен Петков. Завършен е основният ремонт и оборудването по европейски проект на трите училища - СОУ"Св. Климент Охридски", Гимназията за чужди езици и Природо-математическата гимназия. Стойността на инвестицията е близо 6 милиона лева.

Текущите ремонти, изпълнени в училищата, са за 231 721 лв., посочи още Петков. По капиталовата програма на община Ловеч са направени ремонти на учебни заведения за 102 405 лв. В детските градини текущите ремонтни дейности са били на стойност 33 644 лв.

Община Ловеч е внесла за финансиране проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на община Ловеч". В него са включени три учебни заведения - ОУ „Проф. Димитър Димов", ОУ „Христо Никифоров" ОУ „Васил Левски" - и една детска градина - „Зора", съобщи още Пламен Петков. Проектът е за 5 млн. 698 хиляди лв. Предвижда се съфинансирането от общината да е в рамките на 855 000 лв.

Само три училища в Ловешка община имат проблеми с пълняемостта на паралелките и са внесли предложения за дофинансиране на маломерни паралелки. Това са училище „Панайот Пипков", СОУ „Тодор Кирков" и училището в село Александрово, където има нужда от дофинансиране на три паралелки в професиите „фермер" и „земеделец" в 10-и и 11-и клас.

СОУ „Тодор Кирков" иска дофинансиране за двама ученици в осми клас, където има записани 16 деца. Спред разчетите, необходимите средства са 537 лв. за една учебна година. Искането на СОУ „Панайот Пипков" касае една паралелка в единадесети клас, профил „Изкуства" - „Музика". Недостигът там е от петима ученици. Предстои днес на заседание на Общинския съвет в Ловеч предложенията на директорите на тези училища да бъдат разгледани.