Медицински университет Плевен стартира учебната година с официална церемония и протест
Медицински университет Плевен стартира учебната година с официална церемония и протест / Дарик Плевен

С официална церемония днес ще бъде открита новата академична 2010/2011 година в Медицински университет Плевен, който ще посрещне 350 новоприети студенти по специалностите на Факултет "Медицина", Факултет "Обществено здраве", Факултет "Здравни грижи" и Медицински колеж.

Новата учебна година ще бъде открита от 9.00 часа в Аудиториум "Магнум" във Втора клинична база. Тържеството ще води доц. Анжелика Велкова, зам.-ректор по европейската интеграция и международното сътрудничество, която ще направи кратка презентация на историята и структурата на висшето училище. Студентите ще приветства и проф. д-р Григор Горчев, Ректор на Медицински Университет Плевен.

След него деканите на трите факултета и директорът на Медицинския колеж ще представят своите звена, специалностите, по които се провежда обучение и преподавателския състав.

От 12.00 часа студенти от Медицински университет Плевен ще се съберат на мирен протест пред сградата на учебното заведение. Бъдещите лекари протестират срещу 100-процентното увеличение на годишните такси за обучение в пети и шести курс на всички медицински университети в България.

Студентите от петте медицински университета в страната, включително плевенския, изпратиха и петиция до министъра на образованието Сергей Игнатов, в която изразиха негодуванието си от планираното увеличение на таксите. Решението за новите такси ще засегне студентите от специалностите медицина, дентална медицина и фармация, които се обучават по държавна поръчка.

След увеличението те ще трябва да заплащат 450 лв. на семестър вместо досегашните 230 лв., което на година прави 900 лв.