Българи излязоха на протест, недоволни от македонските власти
Българи излязоха на протест, недоволни от македонските власти / DarikNews.bg
Десетки българи протестираха срещу действия на македонските власти
32490
Десетки българи протестираха срещу действия на македонските власти
  • Десетки българи протестираха срещу действия на македонските власти

Около 50 души подкрепиха протеста, организиран от ВМРО близо до Граничния контролно-пропускателен пункт Гюешево срещу намерението на македонските власти да конфискуват автомобилите с български номера. Полицията не разреши да бъде преграден пътят за граничния пункт. Протестиращите, начело със заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и местния лидер Валери Ненов опънаха символично телена мрежа до пътя.

"Над 1000 са фирмите от Македония, регистрирани в Кюстендилско. Това са български граждани, с български регистрационни табели, които си плащат данъците тук", коментира Валери Ненов.

"По този начин изразяваме своята подкрепа към нашите братя в Македония, на които искат да им отнемат автомобилите", каза Ангел Джамбазки. Той припомни, че преди 2 години подобно решение се опита да прокара и правителството в Сърбия, но след протести на българите от Западните покрайнини се отказа. ВМРО определят действията на македонското правителство като неевропейски и незаконни. "Автомобилите с български номера са белег за национално самосъзнание. В Македония има стотици коли с косовски и други номера, но тях никой не ги преследва. Ще организираме серия от протести", допълни заместник-председателят на ВМРО.

„Ако искат по някакъв начин да станат част от Европейския съюз, трябва да се откажат от тези безумни репресии спрямо хората с българско самосъзнание по всякакъв начин, било с колите, с номерата, с паспортите. Вечно, през 3-4 месеца има някакъв проблем с български граждани в Македония. Това не е случайно", коментира още Джамбазки.

Българи излязоха на протест недоволни от македонските власти
netinfo

Вчера от ВМРО алармираха, че македонските власти принудително демонтирали българските номера от автомобилите и принуждавали собствениците им да ги заменят с местни. Ако не го направят, на практика колата е неизползваема. Имало планове също така от средата на месеца или началото на октомври да се конфискуват колите с български номера.