11 сигнала в „Гражданска защита за леки щети от труса в София
11 сигнала в „Гражданска защита за леки щети от труса в София / netinfo

11 сигнала за леки щети от земетресението в София са получени в „Гражданска защита". Това каза в следобедния блок на Дарик Красимир Димитров - директор на „Гражданска защита"-София. Той уточни, че основните оплаквания на столичани са за паднали стари комини, има случаи и на такива, които са ударили автомобили при падането.

Други сигнали пък са за отронени мазилки, особено в по-старите сгради в столицата. Екипите продължават да работят. Те заграждат старите сгради, с опасност от леки разрушения, и правят основни огледи, обясни още Димитров. Той апелира софиянци да предприемат спешни мерки за обезопасяването на старите сгради, ремонти на покриви и други, за да се избегнат различни инциденти.

"Има опасност на някои сгради да паднат част от мазилката и част от покривната конструкция и от комините, които са паднали, и има опасност да се срути един цял комин. Повечето щети са на стари сгради. Моят апел към всички тези граждани, собственици на стари сгради, да предприемат спешни мерки за укрепване на покривната конструкция, на мазилките, на терасите с цел да не допуснат инцидент с хора, които минават под тези сгради", каза още Димитров.

Земетресение беше усетено около 10.08 ч. в София, съобщиха от „Гражданска защита". Силата на труса е била 3,5 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил в София, около 8-ми километър на бул. „Цариградско шосе" в посока летището, заяви пред Дарик Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Два малки труса са последвали след земетресението, каза още Милошев. Малките трусове са били около 1 по Рихтер.