Фондация Земя завинаги посрещна гости от Суринам
Фондация Земя завинаги посрещна гости от Суринам / DarikNews.bg, Невена Божкилова

Представители на Националния съюз на жените и на Министерството на здравеопазването на Суринам гостуват на фондация "Земя завинаги" в Стара Загора. Република Суринам се намира в северната част на Южна Америка. На запад граничи с Гвиана, на изток е река Марони, а на юг Бразилия.

Гостите са на посещение за обмяна на опит по проект на "Земя без граници", свързан с изграждането на устойчиви санитарни системи, традиционното българско умение на жените да изработват домашен сапун, както и производството на етерични масла и влагането им в санитарно-хигиенни продукти.

На срещата, здравният аналитик от Министерството на здравеопазването на Суринам Милисент Йосефсон, разказа за инициативата да бъдат обучени жените от далечните селища как се прави домашен сапун. "Причината е много голямото разстояние между вътрешността на станата и големия град. Разбрах,че в България хората правят добър домашен сапун. Затова съм дошла да науча различни техники за правене на сапун. Чух от редица хора как те произвеждат сапун, но не съм имала възможността да видя наживо. Казаха ми, че идвам в неподходящ сезон", разочарована е Милисент Йосефсон.

Фондация "Земя завинаги" посрещна гости от Суринам
netinfo
След като не знаят как да си направят домашен сапун и в същото време излиза прекалено скъпо да пътуват до града, изниква и въпросът как хората от малките селища в Суринам поддържат лична хигиена и как перат без сапун и прах за пране? Милисент Йосефсон обясни, че e виждала как хората, които нямат сапун, като местните индианци, перат дрехите в реката като ги удрят с пръчка. Също така използват и специални растения, за да почистват ръцете и тялото си.

В Суринам може да нямат домашен сапун, но при тях, във вътрешността на страната, гъмжи от отровни змии, паяци и други опасни животни. Милисент разказа как местните хора се предпазват от опасностите в джунглата: "Всеки се страхува от същества, от които може да бъдеш ухапан. Ние имаме опасни джунгли с отровни змии. И за да се защититават, баба ми ми е разказвала, че правят специялно лекарство от пираня, понеже всички, дори хората, се страхуват от пиранята, защото е страшно агресивна риба, която унищожава всичко по пътя си, без значение колко голямо е то. И това, което правят хората е лекарство от жлъчката на пираня и го пият. Змийте имат специален инстинкт, те могат да усетят миризмата от разстояние, когато се изпарява от порите и си мислят, че там има пирани и бягат."

Миналото лято експерти от фондацията помагаха на Женското движение в продължение на един месец в Суринам. Ръководителят на проента Диана Искрева, разказа, че през това време са посетили селищата на маруните и местните индианци, които са разположени в джунглата и по пясъците на атлантическото крайбрежие. Там те са обучили местните жители как да си изградят санитарни системи. От Женското движение разясниха, че вече са направени 60 такива тоалетни.