До Нова година електромобили от Стара Загора
До Нова година електромобили от Стара Загора / DarikNews.bg

Първият в страната завод за електромобили ще започне да функционира до края на тази година в Стара Загора. Това съобщи инженер Енчо Енев, който е консултант по проекта на английския инвестиционен фонд Куоръс венчър.

В създаването на завода Фондът влага средства в размер на седемцифрена сума в евро. Във финансирането ще се използват и различни схеми по европейски програми.

Поводът именно Стара Загора да се избере от инвеститорите за иновативния завод е факта, че градът на липите разполага с добра кадрова обезпеченост за такъв вид производство.

В първия етап от функционирането на завода ще се произвеждат два вида електроавтомобили- семеен и спортен тип, които ще са напълно екологични и много икономични: с едно зареждане на акумулаторните батерии новите возила ще могат да изминават 300 километра. Разходът в пари за 100 километра ще е 1,евро и 45 цента или 3 лева, което на практика води до икономии от порядъка на близо 10 пъти за гориво.

Първите автомобили, които ще се монтират в новия завод ще са четириместен модел ZCV-4- и двуместен ZCV-2 спортен модел.

На по-късен етап се предвижда и монтажните възли да са производство на български фирми.

Официалното откриване на новия завод трябва да е в периода ноември - декември тази година. Вече са набелязани и конкретните терени за него.

На първо време площта, нужна за монтажните работи е 8 хиляди квадратни метра, с по-далечната перспектива в Стара Загора да се изгради технологичен парк на площ от 700 декара.

Капацитетът на новия завод ще е 10 хиляди електромобила годишно от двата модела.

Новото производство ще осигури заетост на близо 300 човека.

Преди да стъпи в България английския инвестиционен фонд е развивал бутиково производство на електромобилите в Австрия.

За преместването му в България са изиграли роля няколко фактора: по-евтиния пазар на труда и атрактивната данъчна среда.

На по-късен етап плановете на инвеститора предвиждат производство на електромикробуси за леки товари и електробуси за градско движение , с капацитет до 60 човека. Двете разработки са в процес на технологична подготовка за серийно производство.

QUORUS VENTURE е ориентиран към производства, свързани с т.н зелена философия, модерни енергии и разработки на машини за нови технологии за преработка на отпадъчни продукти.

Голямата цел до 2020-та година е ускорена подмяна на автомобилният парк на континента,като броя на електромобилите достигне 20% от всички автомобили в Европа. В момента подобни возила се използват основно от домакини в Англия и други европейски страни.

Дистрибуцията и продажбата на електромобилите ще се извършва от търговска фирма, избрана от инвеститора.