70-ти сме в света по конкурентоспособност
70-ти сме в света по конкурентоспособност / Sofia Photo Agency
70-ти сме в света по конкурентоспособност
32378
70-ти сме в света по конкурентоспособност
  • 70-ти сме в света по конкурентоспособност

България е на 70-то място в света по конкурентоспособност. Това е записано в Световния икономически доклад, който ще бъде представен официално утре. В изследването участват 139 държави. Нашата страна се е придвижила с шест места напред спрямо миналогодишното си класиране.

В сравнение с всички останали държави от ЕС България изпреварва единствено Гърция, която поради макроикономическата нестабилност и проблемите в социалната област се срива в класирането от 71-во до 83-то място. Румъния заема 63-та позиция. Според изследването България и Румъния са на втория етап на икономическо развитие сред държавите от ЕС.

Най-силните области за нас са макроикономическата стабилност и техническите възможности. Проблемна сфера обаче остава ефективността на пазара на труда, където страната ни се срива с четири места. Негативно е мнението за качествата на мениджмънта, както и загубите за страната, произтичащи от „изтичането на мозъци”. И през тази година най-конкурентноспособна остава икономиката на Швейцария, която е на първо място в общото класиране. САЩ отстъпват с две места – от второ на четвърто. Поради стабилната макроикономическа политика Германия се придвижва с две места напред и вече е на пето място. По традиция в първата десетка са още Швеция, Сингапур, Япония, Финландия, Нидерландия, Дания и Канада.