Миньорите готвят протест срещу пенсионната реформа
Миньорите готвят протест срещу пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency
Миньорите готвят протест срещу пенсионната реформа
32356
Миньорите готвят протест срещу пенсионната реформа
  • Миньорите готвят протест срещу пенсионната реформа

Хиляди миньори се готвят за ефективни протести срещу промените в пенсионната реформа, обявиха от двата браншови синдиката от КНСБ и КТ „Подкрепа". До момента над 15 хиляди от общо 30 000 заети в добивната промишленост са се подписали в протестна подписка, с която се обявява готовност за ефективни стачни действия срещу пенсионната реформа. Това заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати в минния сектор Пенчо Токмакчиев.

Все още не са ясни дата и формата на протестите, но са възможни дори барикади, съобщи председателят на браншовия синдикат към КТ „Подкрепа" Владимир Топалов.
 
Служителите в добивния бранш ще протестират срещу предложенията на кабинета да се увеличат възрастта за пенсиониране и осигурителният стаж за работниците в първа и втора категория труд. Промените ще засегнат предимно миньорите, коментира Владимир Топалов: „Действително сегашните пенсии, ако се пресмятат по сега действащия закон, и новите, които ще се получават по новото предложение, размерът е за първа категория с 13 % по-нисък, за втора категория - със 7 % по-нисък. Затова казваме, че нас това не е реформа".

От двата миньорски синдиката настояват да се увеличи гратисният период за вдигането на осигурителния стаж до 2017 година. Синдикалистите настояват още осигурителният стаж в бранша да не надвишава 43 години. На 15 септември социалната комисия в Народното събрание ще разгледа на първо четене предложените промени. Недоволството в бранша нараства, коментира председателят на Федерацията на независимите синдикати в минния сектор Пенчо Токмакчиев: „Нещата са много сериозни и ние сериозно подхождаме към проблема. Дори по времето на внасянето между първо четене в парламента ще направим голяма демонстрация в центъра на София".

От двата синдиката не отхвърлят възможността да се вдигнат на протест и работниците от ТЕЦ „Брикел" в Гълъбово. По заповед на Министерството на околната среда и водите до края на месец октомври предприятието трябва да приключи работа заради неспазване на екологичните изисквания на ЕС.
 
След закриването на ТЕЦ-а без работа ще останат около 2000 работника. Пенчо Токмакчиев прогнозира, че ще последва и освобождаването на над 1000 работника от „Мини Марица Изток", защото до момента „Брикел" се захранва с въглища, а след затварянето му консумацията ще се намали сериозно.