Обвиняват Недим Генджев за фалшиви документи и продажба на мюфтийски имот
Обвиняват Недим Генджев за фалшиви документи и продажба на мюфтийски имот / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Обвиняват Недим Генджев за фалшиви документи и продажба на мюфтийски имот
32313
Обвиняват Недим Генджев за фалшиви документи и продажба на мюфтийски имот
  • Обвиняват Недим Генджев за фалшиви документи и продажба на мюфтийски имот

Бившият главен мюфтия Мустафа Хаджъ внесе до главния прокурор сигнал за престъпления, извършени от Недим Генджев. Това стана на среща, поискана от Хаджъ и още няколко мюфтии, с главния прокурор Борис Велчев. Бившето ръководство на мюсюлманското вероизповедание твърди в сигналите си до прокуратурата, че Генджев е фалшифицирал документи и е продал незаконно имот на мюфтийството в столичния квартал Малинова долина, както и че прокурори са отказали да образуват разследване за силовите му методи.

Мустафа Хаджъ е предал сигнали за две престъпления на опонента му Недим Генджев. В първия става въпрос за това, че Генджев е фалшифицирал документи, с които твърди, че е проведена конференция на мюсюлманското вероизповедание през 2006 г., на което са избрани нови районни мюфтии в цялата страна. Според Хаджъ съдебното решение на ВКС не възстановява Генджев за главен мюфтия. Вторият сигнал е за това, че Генджев и шефът на кабинета му Николай Панков продали имот на Главното мюфтийство в столичния квартал Малинова долина, като взели капаро от 150 000 евро. Въпреки че купувачът се отказал от сделката, те отказали да му върнат парите.

Мустафа Хаджъ и мюфтиите се оплакали на главния прокурор и от това, че в Пловдив прокуратурата отказала да образува разследване за саморазправата в Джумая джамия, а пък в София не били допуснати изобщо до дежурен районен прокурор, за да се оплачат от саморазправата на Генджев в централната сграда на мюфтийството.

Главният прокурор Борис Велчев е казал, че ще разгледа сигналите и ще направи всичко в рамките на закона за бързото разглеждане.