Пловдив

Майсторки везбарки представят родната шевица в Етнографския музей

7 септември 2010 11:55 | Автор: Кирил Кирилов

Майсторки везбарки представят родната шевица в Етнографския музей © dariknews.bg  

Изложбата "Шевицата - съдба, любов, хоби" на Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова" при Читалище „Алеко Константинов" ще бъде открита от 17.30 часа в Етнографски музей - Пловдив. Изложбата представя  везби по мотиви и шевици от автентични национални костюми, ризи, сукмани, кърпи, колани. Акцентът в експозицията е тяхната съвременна интерпретация върху облекла, рокли и блузи, битови предмети - покривки, карета, възглавници, пана и аксесоари. Новото в изложбата е представяне на шевици, аранжирани като картини. Предметите пресъздават фигури за украса от 25-те етнографски области на България.

Колективът за национална шевица и орнаментика "Росица Чуканова" издирва и разработва стари шевици и мотиви, които прилага в съвременния бит и облекло. Основан е през 1968 г. от Янка Арсова, която в продължение на до 2004 г. е негов художествен ръководител. Понастоящем в него членуват 25 жени с различни професии и възрасти, съхранили любовта си към майсторството на българката и народната традиция.

Везбарки пазят българската национална традиция и вграждат красотата й в облеклото на българката. Те изработват пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани, изящни дантели "кенета" - обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, втъкават шевици в елегантни дамски облекла, покривки и тишлайфери.

Прекрасното съчетание на мотивите и багрите, богатата орнаментална символика на изкуството на пловдивските жени е представено на различни изложби - общо 84 самостоятелни изложби, от които 12 - национални, 13 международни участия с изложби в Будапеща и Калача (Унгария), Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша),  Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия), Отава (Канада). Колективът е носител на 2 златни медала, а индивидуално членовете му са награждавани с10 златни, 19 сребърни, 24 бронзови медали, както и 36 звания „отличник" и „първенец" и 21 златни и сребърни значки.

Колектив „Росица Чуканова" е единственият самодеен колектив в България - школа по везба, от който през годините 10 майсторки везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народните художествени занаяти.  Етикети: шевица, Изложба, Етнографски музей Пловдив, съдба, любов и хоби

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още