Откриват детска музейна експозиция
Откриват детска музейна експозиция / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Първата в страната специализирана експозиция, адаптирана за деца, отваря врати в Регионалния исторически музей в Благоевград. Откриването е днес от 17.00 ч.

Малчугани от 3 до 12 години ще влязат в ролята на истински учени – ще правят археологически разкопки, ще реставрират копия на праисторически керамични съдове, ще наблюдават и разпознават птици и животни, ще бъдат археолози и биолози на игра, но и на сериозно.

Експозицията е изградена от екип специалисти от Департамент "Археология" при Нов български университет и Регионален исторически музей – Благоевград с партньорството на Асоциацията на детските музеи във Вашингтон, САЩ и подкрепата на фондация „Америка за България“.
Тя представя археологията и биоразнообразието на Благоевградския край и предлага по достъпен и атрактивен начин научна информация в тези области, като включва малките си посетители в различни игри и забавни дейности.

В България има над 300 музея, ангажирани с излагането на находките от различни области на научното търсене. Много малко от тях обаче имат финансова и техническа възможност за привличане на млада публика и семейства с деца. Този модерен формат на съществуване на специализирани експозиции за деца не само ги обучава и забавлява нестандартно. Той e привлекателен и за родителите, които ще открият едно различно лице на музеите, пълноценен начин за прекарване на свободното време заедно със своите деца и нови възможности за тяхното образование и развлечение.

Усилията на Департамент "Археология" в Нов български университет, подкрепени от фондация „Америка за България“, са насочени именно към въвеждането на съвременни методи за работа с деца и семейства в музеите в България. В пилотната фаза на проекта до 2012 г. подобни образователни детски кътове ще бъдат изградени и в Архитектурно–етнографски комплекс "Етъра" в Габрово, Национален музей „Земята и хората“ - София, Историческия музей в Кюстендил и Националния природо-научен музей в София.

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грандовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Мисията на Фондация „Америка за България” в областта на изкуствата и културата е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, утвърждаване на международния културен имидж на България и внедряване на добри американски практики. Чрез проекта за създаване на детски кътове в музеите имаме амбиция да запалим у българските деца интерес към нашата богата история и природа.