Сидеров: Има опасност Кърджали да стане турски анклав
Сидеров: Има опасност Кърджали да стане турски анклав / снимка: DarikNews.bg, Павел Тенчев

„Има опасност Кърджали да остане извън България, нещата вървят към анклави, отцепване и прочие балкански пиеси, на които сме се нагледали и в този регион нещата не вървят добре, въпреки смяната на правителството. Тук продължава да управлява ДПС с пълна сила", заяви в града край Водното огледало лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Той пристигна в южния град за Деня на Съединението.

Сидеров се обяви за повече властово присъствие в Родопите. Целта на националистическата организация била да се разбие монопола на ДПС, да вкара повече общински съветници в местния парламент и да успее да се пребори за едно депутатско място на следващите парламентарни избори, защото се губела българската идентичност в регион, където „не може да си намериш работа ако не говориш турски език".

По думите на Сидеров българската идентичност се подлагала на съмнение поради липса на държава и намесването на турски държавни интереси. В региона идвали турски министри като у дома си без санкцията на министерството на външните работи, прескачайки протокола. „Идват турски кметове, депутати, идват като в провинция на Република Турция", каза Сидеров. Според него ролята на „Атака" в тази политическа обстановка е да бъде парламентарната сила - съветник, стимулатор и катализатор на процеси, недопускащи отцепването на Кърджали от България.