Румен Петков: Не съм подвел премиера за пистата за „Формула 1”
Румен Петков: Не съм подвел премиера за пистата за „Формула 1” / Sofia Photo Agency, архив
Румен Петков: Не съм подвел премиера за пистата за „Формула 1"
32230
Румен Петков: Не съм подвел премиера за пистата за „Формула 1"
  • Румен Петков: Не съм подвел премиера за пистата за „Формула 1"

Депутатът от БСП Румен Петков отрече да е подвел премиера Бойко Борисов относно изграждането на писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци.

В информация на вестник „Сега" става ясно, че набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) изобщо няма да влага средства в България. От фирмата не били доволни и от официалните прессъобщения на правителството, в които компанията е представена като държавна, вместо частна, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки - като шейх, вместо като бизнесмен.

Ето какво обясни Румен Петков, който е участвал на срещата между премиера и потенциалния инвеститор в качеството си на председател на организационния комитет за изграждане на трасето на пистата.

„Аз съм убеден, че проектът е реализуем. Не знам защо се създаде този ажиотаж. Очаквам утре да дойде представител на фамилията, за да продължат разговорите и да бъдат направени конкретните уточнения за срещата с шефа на "Формула 1" Бърни Екълстоун на 10-11 септември. По никой начин аз не бих си позволил да подведа министър-председателя. С премиера не съм говорил, вчера говорих с представители на икономическото министерство. Тези уточнения, които сега ги правя, бяха ясни още вчера. Не става дума за държавна компания, част от напрежението дойде от това, че в едно от съобщенията остана съмнението, че става дума за държавни компании. Премиерът при подготовката на срещата би трябвало да е бил предупреден, че става дума за 67 частни компании, а не за държавата като такава", заяви Петков.

На въпрос дали са шейхове собствениците, Румен Петков отговори: „Няма как всичките да са шейхове. Единият е изпълнителен директор, който управлява тези 67 компании, а другият е глава на тази фамилия, която ги притежава".