Президентът на Армения: Няма военно решение на конфликта в Нагорни-Карабах
Президентът на Армения: Няма военно решение на конфликта в Нагорни-Карабах / снимка: Reuters, архив

Армения предупреди Азербайджан да не се опитва да си върне със сила отцепилата се област Нагорни-Карабах след като президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че знамето на страната му един ден отново ще се развява над тази планинска област, предаде Ройтерс. Нагорни-Карабах е населена предимно с арменци област, която се отцепи от Азербайджан в началото на 90-те години. Тя бе част от Азербайджан по времето на Съветския съюз.

„Мирното решение на проблема с Нагорни-Карабах може да има само един изход - международно признаване на независимостта на Арцах" (арменското име на Нагорни-Карабах), заяви президентът на Армения Серж Саркисян. "Колкото до военно решение на проблема, този вариант го премахнахме отдавна", добави той.

Около 30 000 души загинаха, когато арменските християни в Нагорни-Карабах се бориха против управлението на азербайджанските мюсюлмани. През 1994 г. бе обявено прекратяване на огъня, но въпреки всички опити за международно посредничество все още не е постигнато мирно споразумение.

На граничната линия продължават да избухват сблъсъци. Най-скорошният бе във вторник, когато според различни съобщения при престрелки са убити най-малко двама азербайджански войници. Никоя държава, включително Армения, не е признала независимостта на Нагорни-Карабах, отбелязва Ройтерс.