Над 1830 са инвестиционните предложения по програмата за селските райони
Над 1830 са инвестиционните предложения по програмата за селските райони / снимка: Sofia Photo Agency

1834 са кандидатите с подадени проекти по Програмата за развитие на селските райони за прием 2010, съобщиха от земеделското министерство. Подадените инвестиционни предложения са на стойност около 795 млн. лв.

След анализа при приключване на приема на проектите за 2010 стана ясно, че най-голям е интересът към Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по-конкретно за изграждане на фотоволтаици, туристически обекти и разширяване на полупазарни стопанства. Висок е интересът и по инвестициите по ЕПИВ ( Европейски план за  икономическо възстановяване),а именно в управлението на водите, инвестиции във възобновяема енергия, повишаване на конкурентоспособността на млечните ферми, както и за гарантираните бюджети по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева.

Калина Илиева припомни, че през септември предстои отваряне на други четири мерки от програмата - 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, както и двете общински 321 и 322 „Основни услуги за населението в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”.