Приходите от нощувки в хотелите в Смолянско са спаднали с повече от 1 млн. лв.
Приходите от нощувки в хотелите в Смолянско са спаднали с повече от 1 млн. лв. / Dariknews.bg

Намаление с над 23% на  нощувките на чужди туристи отчитат хотелиерите от Смолянска област през първото полугодие на тази година, съобщиха от статистиката. Като цяло броят на реализираните нощувки в средствата за подслон и местата за настаняване през първото шестмесечие на тази година. е спаднал  със 7.7%. Реализирани са общо 213 113 нощувки. През първото шестмесечие на 2010 г. в средствата за подслон приходите са близо 8 млн.лв. при 9.2 млн.лв. за същия период на м.г. Приходите от нощувки в хотелите през наблюдавания период са 7.5 млн.лв. , при 8.6 млн.лв. за същия период на 2009 г. Реализираните приходи от нощувките на чужденците през първото полугодие на 2010г. в средствата за подслон са близо 2.7 млн. лв., от които 2.6 млн. лв. са в хотелите.

 Броят чужденци, пренощували в областта,  е намалял с  16 488, спрямо същия период на 2009 г. Относителният дял на реализираните нощувки от българи във всички средства за подслон и места за настаняване в Смолянско за първите шест месеца на годината е 75%.  Най-голямо намаление има  при  гражданите на Испания - с 72.8%, на Ирландия - с 46.2% и на Великобритания - с 33.6%. Заради отваряне на граничния пункт при Златоград, за първото шесмесечие има  увеличение с 56% на  броя на гръцките туристи, които са посетили Родопите. При руските туристи също е регистрирано увеличение - с 39%.

По данни на статистиката, гостите с резервация от туристическа агенция през са 19265, от които 7785 са чужденците. Най-висок дял  в нощувалите имат гражданите на Великобритания, които представляват 28.5% от всички чужденци. 97.4% от тях предпочитат  хотелите на областта, докато в останалите средства за подслон са нощували само 2.6% от тях. Продължава да се наблюдава тенденцията на намаляване на използваемостта на леглата  в средствата за подслон в област Смолян, като за първото шестмесечие на 2010 г. този показател е 10.1% при 11.7% за същия период на м.г. Най-голяма е използваемостта в средствата за подслон в общините Чепеларе, Златоград и Смолян.