Очакват с 50 % по-нисък добив на грозде в Плевенско
Очакват с 50 % по-нисък добив на грозде в Плевенско / Sofia Photo Agency
Очакват с 50 % по-нисък добив на грозде в Плевенско
32183
Очакват с 50 % по-нисък добив на грозде в Плевенско
  • Очакват с 50 % по-нисък добив на грозде в Плевенско

Слаба година за гроздопроизводителите в Плевенски регион и добиви с 50 % по-ниски от миналогодишните. Такива са прогнозите на доц. Виолета Димитрова, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Причина за слабите добиви и влошеното качество на гроздето са ниските зимни температури, които бяха отчетени тази година в Плевенско, обилното количество дъжд в началото на лятото и недостатъчно добрата растителна защита на лозовите насаждения. Болестите по лозята - мана и оидиум, също са допринесли за лошото качество на гроздето, което ще бъде прибрано тази година, уточни доц. Димитрова.

Според нея, пораженията са най-вече при десертните сортове грозде, които са по-чувствителни на климатичните условия. Ако масивите обаче са опазени от ниските температури, на тях не са паднали значителни количества дъжд, проведена им е качествена растителна защита, се очаква реколтата да е добра. Добивът от винените сортове ще е между 600-700 кг. от декар. При десертното грозде обаче, количествата от декар ще са с 50 % по-ниски, обобщи Виолета Димитрова. Подробности по темата чуйте от доц. Димитрова в прикачения файл...