Назначават още служители в паспортните служби
Назначават още служители в паспортните служби / снимка: Sofia Photo Agency

25 нови щатни бройки ще бъдат разкрити към "Сектор български документи за самоличност" в Пловдив. В цялата страна в паспортните служби ще бъдат назначени общо 120 служители. Това обяви в Съединение министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Неизпълнението, забавянето и некоректното обслужване при издаването на документи не е от служителите на МВР, а от страна на фирмата „Сименс", заяви вицепремиерът. По думите му най-тежко е положението в София, Варна и Пловдив. Вицепремиерът бе категоричен, че на „Сименс" ще бъде платено, едва когато се подпише протоколът с възражения от страна на вътрешното ведомство заради липсата на бланки за нови документи и забавените темпове при издаването им.

Според него този пик през 2010 г. е бил очакван. Министърът на вътрешните работи отчете като грешка на законодателя, че не е предвиден гратисен период за възрастовите граници, за да се избегне сегашната натовареност. Той отправи критики към предишното правителство затова, че не е изготвена нормална процедура.

Имаше вариант за прекратяване на договора със „Сименс", който е на стойност 116 млн. евро, но той беше започнал своето изпълнение и трябваше да платим неустойка в много голям размер, каза министър Цветан Цветанов. По думите му това, което пише в  Закона за документите за самоличност, че страната ни е започнала да издава биометрични документи от 2007 г., не отговаря на истината.

Вицепремиерът бе в Съединение, за да открие полицейски участък с бюро за издаване на новите документи за самоличност. Двуетажната сграда е предоставена безвъзмездно на ОДМВР-Пловдив и е обновена със средства на община Съединение. Нейната площ е почти четири пъти по-голяма от площта на досегашната сграда на участъка, който обслужва Съединение и 10 села с население над 13 500 жители.