Скачат от небето по терлици в Дъждовница
Скачат от небето по терлици в Дъждовница / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Скокове с делтапланери по терлици с приземяване в кърджалийското село Дъждовница предвижда фестивалната програма на тазгодишния, Пети фестивал на терлика в родопското селище. Атракцията е насрочена за 12 септември. Фестивалните прояви протичат от 20 август и ще продължат до 20 септември. Ще бъде изработена и показана инсталация със стотина миниатюрни терличета, изплетени само от мъжете в селото.

Програмата е ориентирана към младите хора от региона, страната и чужбина, и местни жители. Организирани са арт класове, летни резиденции за художници и поети, национален тематичен пленер с одобрени 10 от 112 кандидати за участие, евроучилище „Цветовете на терлика" в сътрудничество с катедра „Моден дизайн" на Берлинския университет за приложни науки (HTW), един от най-престижните ВУЗ-ове в Германия, където се учи дори дизайн на плетката.

Предвиждат се още изложби и срещи с учебни заведения в Кърджали. Някои от участниците в пленера ще показват свои авторски филми пред публика и ще снимат филм за Дъждовница. Организатори на тазгодишното издание на фестивала на терлика в Дъждовница са Арт движение КРЪГ и Община Кърджали.