Полицаи убиха 11-годишен и раниха 22-ма цивилни при протести в Кашмир
Полицаи убиха 11-годишен и раниха 22-ма цивилни при протести в Кашмир / снимка: Reuters

Индийски полицаи откриха огън с бойни патрони срещу протестиращи в Кашмир, които ги замеряха с камъни. Служителите на реда убиха 11-годишно момче, съобщи АП. Най-малко 22 души бяха ранени при сблъсъци с полицията в хималайския район. От началото на юни при протестите срещу властта на Делхи в индийската част на Кашмир загинаха над 60 души.

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и патрони в град Анантнаг в южната част на Кашмир, където стотици демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията. При стрелбата беше убито 11-годишно момче, а 15 души бяха ранени. Новината за смъртта на детето обиколи района и хиляди хора от града и околните населени места се включиха в спонтанни протести, като принудиха правителствените сили да се изтеглят от горещата точка, съобщава БТА.

Свирепи сблъсъци избухнаха и в съседния град Пулвама. Местни жители нападнаха полицейски участък с камъни. Полицията откри огън, за да обуздае демонстрантите и рани тежко двама души.

В същото време индийската армия съобщи, че девет бунтовници са били убити при опит да преминат границата от Пакистански към Индийски Кашмир. „Армията осуети опит за мащабно проникване, като уби девет бунтовници, тръгнали да пресичат демаркационната линия", заяви пред АФП военният говорител Дж.С. Брар, посочва БГНЕС. Според него атаката започнала в неделя вечер и продължила цялата нощ срещу понеделник, но бунтовниците били открити от войниците и опитът за проникване в Индийски Кашмир бил пресечен.

През 2003 г. Делхи и Исламабад подписаха споразумение за прекратяване на огъня по демаркационната линия, разделяща Кашмир, но от тогава насам в района стават спорадични сблъсквания, като двете страни взаимно се обвиняват за това.