Българинът, спечелил уиски „олимпиада: Това беше моя мечта
Българинът, спечелил уиски „олимпиада: Това беше моя мечта / снимка: sxc.hu
Българинът, спечелил уиски „олимпиада": Това беше моя мечта
32132
Българинът, спечелил уиски „олимпиада": Това беше моя мечта
  • Българинът, спечелил уиски „олимпиада": Това беше моя мечта

Българин ще участва в създаването на нов бленд ирландско уиски. 28-годишният Иван Иванов е спечелил конкурс, след като победил финалисти от 9 държави, избрани чрез гласуване в социалната мрежа „Фейсбук". Олимпиадата е включвала стрелба с лък, дегустиране и разпознаване на различни видове уиски, скално катерене и други изпитания. За награда Иванов получил възможността да прекара един месец в Северна Ирландия, за да работи с майстор дестилатор по нов бленд уиски. През този период българинът ще бъде настанен в луксозен апартамент и ще получи 5 хиляди лири стерлинги.

Ето какво разказа щастливият победител:

Като цяло беше във Facebook рекламирано. Аз като един потребител видях рекламата и като фен на марката веднага се заинтересувах. После цялата кампания беше проведена във Facebook. Тук в България имаше финали. Бях избран във финалните пет. Трябваше да се гласува. Оказах се с най-много гласове и се класирах за финала.

А къде беше проведен финалът?

Финалът се проведе в Северна Ирландия, в самата дестилационна.

Разбрахме, че е имало доста различни дисциплини, за да се избере победителят. Една от тях например е била стрелба с лък. Как може да се подготви човек за тази дисциплина?

Много интересни състезания бяха подготвили домакините. Аз през живота си не бях стрелял с лък. Като малък съм стрелял с детските лъкчета, но имам много смътен спомен за какво ставаше въпрос. За мен повечето от изпитанията бяха новост. Стрелбата с лък беше много забавна. Един от моите опоненти, човекът е от Франция. Тренирал е много години стрелба. С него нямаше как да се пребори човек, но беше много забавно. Мисля, че нещата се получиха доста добре. Напипах как точно трябва да се стреля с лък.  Разбира се, като един типичен балканец им казах, че на мен повече ми се отдава стрелбата с оръжие, което за тях беше доста забавно.

Как се подготвя за другите дисциплини? Имаше ли дисциплина, в която просто трябваше да пиеш и сигурно в това българите са най-добри?

Да ви кажа - и ирландците не отстъпват никак. Всичките дисциплини бяха пазени в тайна до самия край и никой от нас нямаше възможност да се подготви предварително. На момента се правеха нещата. Що се отнася до употребата на уиски, имаше такъв кръг от състезанията. Това беше "The master choice", което представляваше дегустация на различните видове. Трябваше да се познае кое е по-отлежало и самата чашка да се сложи в съответната година.

Ти там си ги победил?

Там останах втори. Американецът направи шест от шест. Аз останах втори - с три от шест, което се оказа достатъчно за второто място в това състезание.

Какви са били останалите дисциплини?

Както вече споменах - стрелба с лък. Имаше правене на бъчва, което за мен беше абсолютна новост. Там нямахме дори показно. Имаше само някакъв инструктаж на хартия. Другото беше направата на коктейли. Единственото, с което съм запознат като барман. Там се чувствах в свои води. Имаше катерене на скала. Там се справих добре. Имаше подреждане на различните бутилки, като това по-скоро беше интелектуална игра. Имахме право да местим само през бутилка и нямахме право да връщаме назад. Трябваше да се подредят в определен ред. Дегустацията, която споменах. Това са изпитанията.

Все пак ти фен ли си на уискито? Обичаш ли да пиеш уиски? Това включваше ли се в твоята подготовка да пиеш уиски?

Аз съм фен на уискито. Когато съм в компания и съм в добро настроение пия предимно уиски. Фен съм само на качественото пиене, не на количеството, а по-скоро на качеството. Аз така се заинтересувах за самото състезание. Може да се каже, че това е една от мечтите ми - да отида до самата дестилационна и от първа ръка да опитам.

Част от наградата включва издаването на нов бленд уиски. Можем ли да кажем, че по този начин България ще създаде едно ново уиски?

Абсолютно е така. Това е прецедент в историята. Аз ще съм първият човек извън дестилационната, който ще има право да мине зад сцената и да направи нов вид. За мен ще е нещо изключително. Ще е невероятно изпитание. Преди това един месец ще бъда асистент на мастър дистилъра и той ще ме просвети в тайните на уискито. Надявам се да съм достатъчно добре подготвен преди да направя своя бленд.

А ти кога ще го направиш?

Това ще е в края на моя престой. Още не сме уточнили точно кога ще замина. Може би ще бъде около 15-то число на септември. Това означава, че след началото на октомври ще започна да произвеждам. Накрая мисля, че ще се получи много добре. Ще се постарая. Ще направя всичко възможно уискито по някакъв начин да напомня на България с вкуса си.