Предлагат да се узаконят генеричните замени на лекарства по рецепта
Предлагат да се узаконят генеричните замени на лекарства по рецепта / Sofia Photo Agency, архив

Националната аптечна камара предлага да бъдат узаконени генеричните замени на лекарства по рецепта. Това съобщи на пресконференция Антон Вълев - председател на камарата.

От организацията смятат, че лекарствата носят две имена - международно непатентно и търговско име. Така, когато две фирми производители на лекарства създават лекарствени продукти, съдържащи едно и също лекарствено вещество, техните продукти носят едно и също международно непатентовано име, но задължително имат две различни търговски имена. Например, лекарственото вещество метамизол у нас се среща като "Аналгин", "Проалгин", "Алгозон", "Тониалгин", "Диалгин" и "Медфалгин", отбелязаха от камарата.

Според Вълев няма значение под какво наименование пациентът би приел метамизол. Затова магистър-фармацевтът може да отпусне лекарството с произволно от тези имена. Засега у нас това действие се наказва с глоба от поне 500 лева, пише БТА.

От камарата отбелязаха, че все още не се е състояла срещата на специална контактна група, съставена от представители от Надзорния съвет на НЗОК и Българския фармацевтичен съюз. От камарата изразиха мнение, че е време да бъде преустановена практиката аптеките да изпълняват рецепти по НЗОК без законното заплащане.

От камарата отчитат, че за последната година са затворени 1300 аптеки, а едва 89 са новооткрити.

От организацията отбелязват като съществен проблемът с аптеките в малките населени места, които или затварят, или остават само по една в тези региони. От камарата предлагат общините на основата на публично-частното партньорство да се включат в подпомагането на аптеките, като осигуряват заплатата на фармацевт, който може да дава нощни дежурства.