Двойният убиец от яз”Въча” остава в ареста
Двойният убиец от яз”Въча” остава в ареста / Тина Ивайлова

Състав на Смолянския окръжен съд за втори път отхвърли молбат, внесена от адвоката на обвиняемия Виктор Траянов за замяна на наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" с по-лека - "домашен арест". Мотивите били, че по време на престоя си в ареста обвиняемият има безупречно поведение и изключителна дисциплина. Според адвоката на обвинения в двойното убийство край яз. „Въча"  налице е силна привързаност между него и членовете на семейството му,  което според адвоката му позволява да се направи извода, че не съществува реална опасност обвиняемият да направи опит да се укрие или да извърши престъпление. В молбата се твърди още, че обвиняемият страда от  здравословен проблем, който налага спешна хирургическа интервенция.

Съдът счете, че молбата за изменение на мярката за нетклонение е неоснователна, тъй като по делото са събрани множество доказателства-разпити на свидетели и няколко назначени експертизи, които обосновават предположението, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За престъплението, за  което е повдигнато обвинение се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, което наказание само по себе си е основание да се приеме, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши  друго престъпление. По делото не са налице данни и не се представят доказателства, които да установят някакво заболяване на обвиняемия, което да бъде несъвместимо с условията на пребиваване в следствения арест.

Определението на Окръжен съд-Смолян не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивски апелативен съд в тридневен срок, считано от днес.

Подобна молба за замяна на наложената мярка с по-лека беше разгледана от Окръжен съд - Смолян на 12.04.2010 г. Съдът не уважи тази молба и обвиняемият остана с мярка за неотклонение "задържане под стража". Постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" беше наложена на Виктор от Смолянския окръжен съд в края на миналата година по обвинение за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 НК - убийство на повече от едно лице, на яз. "Въча". Тогава съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението и съществува опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Мярката за неотклонение "задържане под стража" беше обжалвана пред Пловдивския апелативен съд, където беше потвърдена.