Любители на металдетектинга не искат да предават намерените ценности
Любители на металдетектинга не искат да предават намерените ценности / БГНЕС
Любители на металдетектинга отказват да предават намерените ценности
32108
Любители на металдетектинга отказват да предават намерените ценности
  • Любители на металдетектинга отказват да предават намерените ценности

Любители на хобито металдетектинг все по-често отказват да предават намерените културни ценности и монети на музеи. Причината за това е, че след уведомяването, полицията правела проверки в дома им. Това каза пред Дарик председателят на Българската национална федерация по металдетектинг Илия Илиев.

Той съобщи, че за близо година от създаването си във федерацията членуват около 250 души. Още в първите дни на своето съществуване представители на прокуратурата и МВР обявиха, че организацията легализира иманярството в страната.

Ето какво още каза пред Дарик Илия Илиев:

„Ако открием нещо, за което предполагаме, че може да бъде културна ценност, според закона трябва да се обадим в музея. Аз съм го правил това нещо, но не често по ред причини. Първата причина, обаждаш се, показваш го, то не представлява интерес и от музея го връщат. След три дни трябва да очакваш обиск. Затова от колегите почти никой не иска да ходи в музей. Музеят, за да има интерес към даден предмет, той трябва да е от национално значение, защото хранилищата са пълни със стандартни неща, хиляди бройки. Те няма какво да ги правят. В случая не са виновни нито музеите, нито полицията, виновен е законът, който съществува в България - и старият, и новият. Новият закон, примерно, трябва да се издадат много подзаконови актове, много наредби да се издадат, които не се издават, и в един момент става така, че ние и колекционерите, и нумизматите винаги сме им виновни, защото ние и да искаме, не можем да го приложим закона. Нарочно така е направен. Нали сме в ЕС и трябва нашето законодателство да го приравним с европейското, нищо не се прави по този въпрос".