Дупета се продават във всеки магазин в страната
Дупета се продават във всеки магазин в страната / netinfo

Само в България продажбата на „дупета" е проблем. Това се казва в официално  становище  до медиите на фирма „САФ Магелан" АД, от която при акцията на ГДБОП и ДВСК бяха иззети 25 тона месни продукти. От "САФ Магелан" АД съобщават, че  "дупетата" се продават в Германия, Франция, Италия и Испания. По техни данни през последните 6 години са продадени 16 000 тона "дупета" в страната, но ДВСК не е счела това за проблем, се казва още в становището. В документа се казва още, че в България т.нар. „дупета" се продават всеки магазин. Според фирмата храната е качествена, на ниска цена, напълно годна за човешка консумация, като в Европа цената е почти еднаква-около 3 евро/кг. По данни на фирмата, в момента в България се продават около 500 тона/месец. От тях около 50% се пакетират в чужбина и 50% в България.

От „САФ Магелан" предупреждават, че в случай на отнемане на лиценза на български пакетажни предприятия, работещи за месопреработвателните предприятия „дупета" ще се пакетират изцяло в други държави, членки на ЕС.
Складът на същата фирма в Пазарджик бе обект на проверка и през пролетта.  Тогава ветеринарните инспектори откриха 90 тона месо, 140 тона колбаси, 32 тона панирани полуфабрикати  54 тона други месни изделия и риба с изтекъл срок на годност.