Започнаха превантивните мерки за началото на учебната година
Започнаха превантивните мерки за началото на учебната година / Sofia Photo Agency

Всички структурни звена на МВР започнаха превантивни мерки с цел осигуряване на обществения ред и пожарната безопасност за началото на учебната година, съобщават от пресцентъра на вътрешното ведомство. На срещи между директорите на областните дирекции на МВР, кметовете на общини и представителите на регионалните инспекторати по образованието ще бъдат набелязани съвместни действия по организиране началото на учебната година и провеждането на първия учебен ден. Представители на полицейските и пожарни управления ще проведат беседи и срещи с директорите на училища и фирми, които осъществяват охрана на учебните заведения.

Предвижда се също стриктен контрол над питейните и увеселителни заведения. Набелязани са редица проверки, които да покажат как се спазват на практика изискванията за пребиваването на малолетни и непълнолетни в подобни заведения. Ще се следи и за продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия на ученици. Предприемат се редица мерки за недопускане разпространението на наркотични вещества в районите около училищата, както и продажбата на алкохол и цигари в магазините около тях.

До края на месец август ще се извършат и проверки на училищните сгради - какви са организацията на охранителната дейност и контрола на достъпа, мерките за пожарна безопасност, условията и готовността за успешна евакуация на ученици и персонал, наличието и изправността на противопожарните системи и съоръжения, както и средствата за първоначално пожарогасене.

Сигнализацията, маркировката, уличното осветление, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети и обезопасеността на входовете на училищата също ще бъдат проверени от компетентните органи.
За поредна година ще бъде организирана и акцията на КАТ "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Целта е намаляване броя на пострадалите при пътно-транспортни произшествия ученици.