Цветанов: Прокуратурата се държи доста строго към МВР
Цветанов: Прокуратурата се държи доста строго към МВР / Sofia Photo Agency, архив
Интервю с вътрешния министър Цветан Цветанов
32052
Интервю с вътрешния министър Цветан Цветанов
  • Интервю с вътрешния министър Цветан Цветанов

През последната година има много добро институционално взаимодействие между МВР, прокуратура, ДАНС и НАП, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за БНТ и Дарик. Той допълни, че прокуратурата се държи доста строго към МВР и винаги се стреми към изискване на повече доказателства. „По операциите, които бяха планирани - „Килърите", „Октопод" и по всички останали операции, които са много сериозни и сложни като реализация - съвместните съвещания, които се правят и с главния прокурор, на които присъства в повечето случаи и заместник главния прокурор Бойко Найденов, те винаги са много категорични в техните си позиции. Винаги прокуратурата се стреми към изискване на повече доказателства", добави вицепремиерът.

Относно възникналото напрежение между него и окръжния прокурор на Силистра Димитър Чолаков по операцията „Каналджиите" министър Цветанов заяви, че всичко е наред и нещата са уточнени. Вчера прокурор Чолаков протестира срещу прибързаното оповестяване от министъра на информация за акцията.

„Нормално е да има такива неща между прокуратурата и МВР. С разговорите, които водихме от сутринта с главния прокурор, може би окръжният прокурор се е почувствал обиден, но всичко е наред. Да, по този случай за „Каналджиите", може би, главният прокурор знаеше повече от окръжния, но важното е, че има хванати престъпници, които са имали организирана мрежа за крадени коли. Лично прокурор Чолаков ми се обади вчера и ми каза, че е реагирал малко емоционално", добави още министър Цветанов.

Според Цветан Цветанов МВР не прибързва с акциите. Министърът заяви, че винаги, когато се тръгне към реализация на дадена операция, има достатъчно доказателства.

Цялата отговорност за всичко, което се случва в държавата лежи на изпълнителната власт, каза още Цветанов и добави, че единствената цел е защита на националните и обществени интереси. "Няма държава, която да е изкоренила до основни организираната престъпност и престъпността като цяло", заяви още вътрешният министър. Той обясни, че в останалите демократични развити общества и държави има притискането й и вкарването в едни допустими граници за обществото.

В сутрешния блок на Дарик и БНТ министър Цветан Цветанов разясни и как се раждат живописните имена на полицейските акции: „Всичко е като ситуация, престъпната дейност, която е извършена. Например, операцията „Всичко коз" - по СРС-тата протичаха разговори „без коз", което означава без документи. Когато седнахме с колегите, ние всъщност казахме, че е крайно време държавата да играе всичко коз. Тогава операцията се кръсти „Всичко коз". Относно операцията по отвличанията. Това бяха едни изключително нагли типове, които тормозеха обществото, които създаваха дискомфорт на по-богатите хора, които бяха отвличани, за да може да се генерира сериозен финансов ресурс по откупа, който се плащаше. Тогава решихме операцията да се казва „Наглите". В голямата част на кръщаване на операциите участвам и аз".

Цялото интервю с министър Цветанов четете ТУК