Миньори, блокирани 17 дни в мина в Чили, са добре
Миньори, блокирани 17 дни в мина в Чили, са добре / снимки: Reuters

33-мата миньори, блокирани от 17 дни на дъното на медна мина в Чили, са били наблюдавани с камера и, както изглежда, са в добро състояние, съобщи президентът Себастиан Пинера, цитиран от Франс прес. Радостта, че миньорите са живи и невредими, е голяма, но изпитанията за тях съвсем не са свършили, отбелязва ИТАР-ТАСС. Спасители казват, че за изваждането им на повърхността може да са необходими 4 месеца.

Пинера обяви, че е могъл да види миньорите със собствените си очи, благодарение на видеокамерите. "Забелязах осем или девет от тях, които мърдаха ръце, които бяха със запалени лампи и които, както изглежда, са в добро физическо състояние", разказа той.

Чилийският президент отбеляза, че миньорите са се били съблекли голи до кръста, и допусна, че в мината е много горещо. Според представител на спасителните екипи температурата на мястото, където се намират блокираните работници, е между 32 и 36 градуса по Целзий, а влажността на въздуха е висока.

33 миньори са блокирани от 17 дни в медна мина в Сан Хосе де Копиапо, на 800 километра северно от столицата Сантяго. Пинера съобщи, че е бил установен контакт с тях и те са добре. Чилийският президент, който пристигна лично в мината, показа лист хартия, на който с червено химикалка е написано, че 33-мата мъже са живи. Миньорите изпратили посланието чрез сонда.

Миньори блокирани 17 дни в мина в Чили са добре
netinfo

"Бог е велик", написал в писмо до жена си най-възрастният от тях - 63-годишният Марио Гомес.

Една от сондите, с които спасителните екипи издирват затрупаните хора, достигнала на двайсетина метра от специално убежище с размерите на малък апартамент, на 700 метра под земята, където миньорите се събрали след срутването в мината на 5 август. В подслона, пригоден за подобни случаи, има складирана храна и вода, която обаче е в ограничено количество.

Спасителните екипи укрепиха дупката, през която се поддържа контакт с миньорите, предаде Ройтерс. Спасителите планират да използват пробития тесен проход, за да изпратят на пострадалите тубички с глюкоза, хидратиращ гел и храна, за да поддържат жизнените им функции, докато бъде пробит коридор, през който те да бъдат извадени, съобщи Андре Сугарет, президент на държавната медна мина "Коделско ел Тениенте", който ръководи спасителните работи.

По думите му инженерите ще положат обшивка по стените на пробитата със сонда тясна дупка и през нея ще започне доставката на храна и други необходими неща. Сугарет добави, че следващата стъпка ще бъде избор на място, където да бъде пробито по-голямо отверстие, за да бъдат извадени миньорите без опасност от нови срутвания.

По-рано тази седмица представители на чилийските власти изразиха неофициално опасения, че е възможно миньорите да са мъртви. Всички досегашни опити да бъдат достигнати затрупаните хора, дори да бъдат пробити няколкосантиметрови дупки, за да им бъдат доставени храна и вода, се оказаха неуспешни.

Миньори блокирани 17 дни в мина в Чили са добре
netinfo


Главната цел на спасителните екипи отсега нататък е да доставят чрез сонда вода, храна и лекарства на блокираните миньори - 32 чилийци и един боливиец, посочва АФП. Очаква се изваждането на работниците на повърхността да отнеме няколко месеца - времето, което е необходимо, за да бъде прокопана галерия, през която мъжете да бъдат извадени един по един. Според инженера, който координира работата, ще са нужни "най-малко 120 дни".

Цялата страна посрещна с ликуване новината, че миньорите са живи, която бе възприета като истинско чудо, отбелязва ИТАР-ТАСС. Представители на властите и близки на блокираните хора забиха на най-близкия до мината хълм 33 флага и изпълниха националния химн на Чили, допълва БТА. Хиляди хора излязоха по улиците на Сантяго и други градове. Много шофьори на автомобили надуваха своите клаксони.

Новината, че миньорите са живи, бе посрещната с голямо въодушевление в една страна, която все още се възстановява от разрушителното земетресение с магнитуд 8,8 на 27 февруари тази година, което, заедно с последвалите вълни цунами, причини смъртта на най-малко 521 души и остави 200 000 без дом, отбелязва Асошиейтед прес.

Миньори блокирани 17 дни в мина в Чили са добре
netinfo

Тежките злополуки в чилийски мини са рядкост. Инцидентът в малката мина за мед и злато хвърля светлина върху състоянието на безопасността в мините в Чили - най-големият производител на медна руда в света.

Злополучната мина в Сан Хосе де Копиапо, която е собственост на частна компания, обаче е станала арена на серия от нещастни случаи през последните години, при които са загинали 16 миньори.

Малцина миньори са оцелявали по-дълго време под земята в съвременната история. Двама работници бяха спасени, след като бяха блокирани в продължение на 23 дни във въгледобивна мина в Североизточен Китай през 1983 г.

Случилото се с миньорите в чилийската мина може да бъде сравнено със съдбата на 16-те пътници, оцелели 72 дни след самолетната катастрофа в Андите през 1972 г., посочва Ройтерс.