Вселената ще нараства вечно
Вселената ще нараства вечно / www.sxc.hu

Огромният галактичен отсек, известен като Abell 1689, действа като космическо увеличително стъкло, като своеобразната "галактическа лупа" разкрива, че Вселената вероятно ще се разширява вечно.

Астрономи са използвали начина, по който светлина от далечни звезди се изкривява от Abell 1689, за да пресметнат количеството тъмна енергия в Космоса. Тази енергия е мистериозна сила, която ускорява разширяването на Вселената. Разбирането на разпределението на тази енергия разкрива, че вероятната съдба на Вселената е да продължава да нараства. Тя вероятно ще се превърне в студена, мъртва пустиня, според изследователите. Изследването, ръководено от международен екип, начело с професор Ерик Жуло от лаборатория на НАСА в Калифорния, е поместено в списание Science.

Тъмната енергия съставлява ¾ от нашата Вселена, но е напълно невидима. Знаем за нейното съществуване единствено от ефекта й върху разширяването на Вселената. За да изчислят как тази енергия се разпространява в космическото пространство, астрономите са използвали космическия телескоп "Хъбъл", за да наблюдават начина, по който светлината от далечни звезди се изкривява около Abell 1689, съседен отсек от галактики.

Открит в съзвездието Дева, той е един от най-големите, известни на науката, пише БГНЕС. Светлината се пречупва покрай големи галактични сегменти, позволявайки да бъдат виждани далечни обекти. Поради огромната си маса Abell 1689 действа като космическо увеличително стъкло, принуждавайки светлината да го заобикаля. Начинът на пречупването на светлинните лъчи е в зависимост от три фактора: колко далечни са обектите; масата на Abell 1689 и разпределението на тъмна енергия.