Сдружение „Самаряни“ обучава в мобилна социална работа
Сдружение „Самаряни“ обучава в мобилна социална работа / DarikNews.bg, архив

Oбучение в областта на мобилната социална работа и работа с уязвими общности бе проведено от директора на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, управляван от Сдружение „Самаряни" Нейко Иванов.

В продължение на два дни на посещение в Сдружението бяха представители на Център за обществена подкрепа - Смолян. Нейко Иванов представи методите и техниките, които организацията използва в работата на терен с уязвими общности. Особено внимание бе обърнато на проактивния подход, при който мобилните социални работници са активната страна в издирването на хора в беда.

През втория ден от посещението екипът от Смолян, заедно с представители на Сдружението, посетиха ромския квартал на Стара Загора и селата Горно Ботево и Хрищени. Там на място гостите се запознаха с общностните сътрудници, които играят ролята на медиатори и улесняват контактуването с уязвимите групи в селата.

В село Хрищени, обучаваните научиха повече за програмата за подобряване на жилищните условия на семейства, склонни да изоставят децата си. Тази програма се реализира повече от година от Сдружение „Самаряни" в партньорство с Хабитат - България.