Иманяри искали да продават в чужбина 70-килограмова каменна глава на орел
Иманяри искали да продават в чужбина 70-килограмова каменна глава на орел / Радка Минчева

70-килограмова каменна глава на орел е иззета от иманяри при акция на разградски служители на звено "Борба с организираната престъпност". Находката е уникална за България, а няма данни да е намирана подобна и в други страни  - установили вещи лица.

Двама са задържаните при специализираната операция вчера - съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов. Те са наблюдавани от два месеца, автомобилът им - "Ауди" с шуменска регистрация - е спрян в Трявна. Предполага се, че 48-годишният мъж от разградското село Брестовене и 41-годишният шуменец са търсели пазар за мраморна женска глава, датирана от І-ІІ в. след Хр., иманярите обмисляли и продажба на антиките в чужбина.

Иманяри искали да продават в чужбина 70килограмова каменна глава на орел
netinfo

Каменната глава на орел е намерена при обиск в дома на мъжа от Брестовене. Тя се датира от І-ІІІ в. след Хр., няма аналог според експертите. Двамата задържани не са обяснили къде и кога са открити находките. От тях са иззети и бронзови монети, металотърсачи и други иманярски инструменти.

Имаряните са задържани за 24 часа и след това ще бъдат освободени, тъй като няма как да попречат на разследването - обясни окръжният прокурор Огнян Дамянов.

Иманяри искали да продават в чужбина 70килограмова каменна глава на орел
netinfo