Отровният смог от горските пожари се завърна в Москва
Отровният смог от горските пожари се завърна в Москва / снимка: Reuters

Облак от отровен смог надвисна отново над Москва. На други места в Русия обаче властите обявиха известни успехи в борбата срещу горските пожари, които измъчват страната от седмици, предаде ДПА.

През последните дни Москва "получи" малко почивка от отровния смог, като ситуацията бе облекчена от проливни дъждове и безветрие. Димът от пожарите в района на руската столица обаче се завърна над центъра на града. Московските власти призоваха жителите да си затворят прозорците и да си сложат респираторни маски.

Десетки хиляди московчани напуснаха руската столица, а много други се оплакват от главоболие и неразположение. Смъртността в града достигна през предишните дни 700 души на ден - два пъти повече от обичайното, като се смята, че рязкото увеличение е свързано със затрудненото поради отровния смог дишане.

Около Москва продължават да горят стотици горски и торфени пожари. Руското министерство на извънредните ситуации обаче съобщи, че горящата площ е била намалена до около 53 хиляди хектара, срещу 80 хиляди в петък.

Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу увери, че вече няма атомни електроцентрали под заплаха. Няма нови пожари в райони, заразени с радиоактивни частици при аварията в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г., съобщи той.

Представители на регионалните власти обаче дадоха противоречаща на твърденията на Шойгу информация, като заявиха, че все още бушуват пожари в района на Федералния ядрен център в Саров, на 400 километра източно от Москва, допълва БТА.

Сегашната вълна от горски и торфени пожари е най-тежката в историята на Русия, отбелязва ДПА. Броят на преките жертви надхвърля 50. Пожарите са благоприятствали от едно от най-горещите и сухи лета за период от няколко века.

Природните бедствия унищожиха обширни площи с насаждения. Руските власти наложиха до края на годината забрана за износ на зърно. При условие, че страната е един от най-големите производители на пшеница, ечемик и ръж в света, мярката по всяка вероятност ще доведе до поскъпване на хляба.