Петкилометрова опашка от автомобили блокира пътя до Троянския манастир
Петкилометрова опашка от автомобили блокира пътя до Троянския манастир / снимка: Жанина Илиева

Петкилометрова опашка от автомобили се изви на изхода от Троян за село Орешак днес. За поредна година стотици миряни от цялата страна посрещнаха празника Успение Богородично в Троянската света обител. Въпреки небивалата августовска жега, хората изминаваха километри покрай сергиите на многобройните търговци, за да стигнат до манастира, а сетне и до параклиса, където по стара традиция на този ден се изнася иконата. Там тя стои няколко часа, за да й се поклонят вярващите и да отправят към нея своите молитви.

Петкилометрова опашка от автомобили блокира пътя до Троянския манастир
netinfo
 

Легендата разказва, че иконата е донесена от пътуващ монах и сама е избрала да остане в Троянския манастир. Десетки са случаите на чудеса, свързани с иконата. Вярва се, че тя е помогнала на мнозина да се сдобият с рожба или пък да се изцелят от тежка болест.

Човешкото стълпотворение край манастира на празника Успение Богородично се дължи и на факта, че по същото време се прави Орешашкия панаир. Занаятчийски и панаирджийски стоки са отрупали масите на търговците. Най-търсената стока обаче, заради жегата, е минералната вода и студената бира. Пък и пътят до светата обител минава и през много бирарии, скари, че и цели чевермета.