Площта на пожарите в Русия намаляла с 8000 ха за денонощие
Площта на пожарите в Русия намаляла с 8000 ха за денонощие / снимка: Reuters

Площта на пожарите в Русия е намаляла с 8000 хектара за едно денонощие до 56 200 хектара, съобщи говорителката на министерството на извънредните ситуации Ирина Андрианова, цитирана от ИТАР-ТАСС. Намалял е броят и на огнищата на пожари - от 505 до 480.

Значително се е подобрило положението в Московска област, отбеляза говорителката. В сравнение с вчера броят на пожарите е намалял два пъти - от 29 до 16. Седем от тях са горски и 9 - торфени. Площта, която гори около Москва, е намаляла до 84 хектара. За последните 24 часа авиацията на министерството е извършила 96 полета за гасене на пожали. Над 4000 тона гасящи течности са били изсипани над огнищата на пожари.

Междувременно губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер съобщи, че щатът му ще изпрати защитни противопожарни облекла на Русия в помощ на борбата със стотиците горски пожари, предаде ДПА. Калифорния, която редовно страда от горски пожари през сухите летни месеци, ще изпрати 2040 комплекта защитно облекло за пожарникари като част от помощта на САЩ за Русия за борбата с пожарите.

Калифорния има една от най-добре подготвените и опитни противопожарни служби в света. Важно е да споделяме ресурсите си с други страни, както и те са делили с Калифорния в миналото. Виждал съм лично колко опасни са горските пожари и нашите ресурси ще държат руските пожарникари в безопасност докато те продължават да рискуват живота си", заяви Шварценегер.

В Русия има общо 611 активни огнища на пожар, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, отбелязва БТА. Първият от двата самолета с американско противопожарно оборудване за Русия пристигна в Москва вчера след като президентът на САЩ Барак Обама предложи съдействие на руския си колега Дмитрий Медведев.