Няма яснота как ще се финансират болниците
Няма яснота как ще се финансират болниците / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Няма яснота как ще се финансират болниците
31859
Няма яснота как ще се финансират болниците
  • Няма яснота как ще се финансират болниците

Три различни версии за финансирането на болниците и здравната реформа лансираха премиерът Бойко Борисов, председателят на БЛС Цветан Райчинов и представители на здравната каса. След като министър-председателят свика финансовият, здравният министър и съсловието на спешна среща за проблемите в здравеопазването, не стана ясно дали парите за болниците тази година ще са по-малко и как ще се финансират.

От Българския лекарски съюз заявиха, че не отменят протестите на този етап. След срещата председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов заяви, че е получил уверение от премиера, че болниците ще получат всички пари, които си заработят. Делегираните бюджети пък нямало да имат задължителен характер, а само прогнозен. „За дейността през август, независимо от анексите, ако е била необходима, ще бъде заплатена", каза той.

Точно обратното обаче твърдяха представители на здравната каса. „Към настоящия момент Закона за бюджета казва, че болниците се финансират през делегирани бюджети и те предоставят стойности, т.е. отчети, в края на месеца за извършената дейност. Ето стойността на делегирания бюджет", обясни Ивайло Ваклинов от институцията. „Въпросът е, че това законът го казва, ние нямаме друг избор", допълни той.

Преговорите по тази тема щели да продължат. Категорично обаче било взето решение да се промени Закона за здравното осигуряване, така че българите да си плащат здравните вноски, обясни премиера. „Над 1,6-1,7 млн. души не си плащат здравните осигуровки. Ако влезеш в болница трябва да си платиш или да не влизаш в болница и съответно в новия закон да бъде регулирано", посочи той.

Журналистите припомниха на премиера, че и според сега действащото законодателство пациент без здравна осигуровка се приема само при спешен случай. За това той реши да остави подробностите около промените на здравният министър. „Отговорете на тези въпроси и седнете се разберете", нареди той. Проф. Анна-Мария Борисова обаче реши, че не е необходимо да дава отговори.

Премиерът даде и друга стряскаща статистика. За година с половин милион  се е увеличил броят на българите, постъпили в болница. От здравната каса опровергаха и това твърдение. „Не са в рамките на една година. Половин милион, може би някаква техническа грешка е станала. Това не е в рамките на една година и не е нормално да се случи", каза Ваклинов. По думите му това може да се случи за шестгодишен период.

Същевременно стана ясно, че здравно министерство е дало срок от една седмица на общинските болници да заявят дали ще се преструктурират в лечебни заведения за долекуване.