Пожари горят на 60 км от Чернобил
Пожари горят на 60 км от Чернобил / снимка: Reuters

Два хектара торфени полета горят на 60 км южно от Чернобил, където стана най-голямата ядрена авария в света, но те не представляват никаква опасност, съобщи украинското министерство на извънредните ситуации, цитирано от АФП.

Огънят пламна на 9 август и ще бъде изгасен най-късно в петък, заяви говорителят на украинското министерство на извънредните ситуации Виктория Рубан.

"Пожарът не представлява никаква опасност. Няма никаква заплаха", допълни тя.

По-рано руските власти съобщиха, че радиацията е нормална в заразените след аварията в Чернобил области, след като се появиха опасения, че заради горските пожари облак с радиоактивни частици може да стигне до Москва.

"Имаме цялостна мрежа за наблюдение и провеждаме чести наблюдения", заяви заместник директорът на руската метеорологична служба Валерий Дядюченко, цитиран от агенция Интерфакс.

"Никъде в Русия не е регистрирано повишаване на радиацията в резултат на преноса на вещества от пожарите", допълни той.

Руската държавна агенция по горите съобщи, че природните пожари са обхванали хиляди хектари в западната Брянска област, заразена след аварията в Чернобил, което засили опасенията, че намиращи се в земята радиоактивни частици може се разнесат във въздуха, припомня БГНЕС.

Агенцията се позова на данни от 6 август, но представители на министерството на извънредните ситуации заявиха, че в момента в областта не горят никакви пожари.