Кр. Георгиева: С климатичните промени бедствията по света ще се увеличават
Кр. Георгиева: С климатичните промени бедствията по света ще се увеличават / снимка: Sofia Photo Agency
Кр. Георгиева: С климатичните промени бедствията по света ще продължат да се увеличават
31849
Кр. Георгиева: С климатичните промени бедствията по света ще продължат да се увеличават
  • Кр. Георгиева: С климатичните промени бедствията по света ще продължат да се увеличават

Европа присъства навсякъде, където това може да бъде от полза за Русия в този много важен момент. Това каза еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева по повод борбата с пожарите в Русия. В интервю за предаването"Витамин", което между 8.00 и 9.00 часа се излъчва и по БНТ, тя допълни, че шест държави от ЕС, включително нашата, работят в Русия, като Франция и Италия са предоставили самолети, Полша и България - пожарникари, Естония и Германия - оборудване и маски. Еврокомисар Георгиева и министърът на извънредните ситуации на Русия Сергей Шойгу са се разбрали, че най-полезната помощ от Еврокомисията ще бъде по рехабилитация на деца и пожарникари, както и да помага с тези неща, които точково са ключови.  Тя изрази готовност във всеки момент, в който европейското сътрудничество може да се увеличи, да се реагира.

Еврокомисар Георгиева изтъкна, че нейният ресор, нейният портфейл е единственият, в който решения се вземат веднага. В рамките на 24 часа, когато някъде има сериозен проблем по света, аз мога да одобря до 3 млн. евро помощ, каза Георгиева. Ние веднага мобилизираме тези хора на място, които могат да ни кажат как най-добре да използваме тези пари. В рамките на десетина дни мога да одобря до 30 млн. евро помощ, обясни тя. Кристалина Георгиева разясни подробно работата на Комисията по отношение на международното сътрудничество и реакцията при кризи. Ето какво каза тя:

Рано ли ставате?

Обикновено 6.00-6.30 часа съм на крак.

Почти като моя режим.

Като Вашия блок, да. Само че обикновено не мога да си позволя да се облека като Вас.

Ето това е един въпрос, който ни задават нашите зрители. Как изглеждаме ние по радиото. Ами изглеждаме съвсем нормално. Казахте, че ставате рано. Разбрах, че сте в отпуска.

Така да се каже. Вчера бях в отпуска. Вчера си позволих почти целия ден с изключение на следобеда, когато имахме разговор с Брюксел по Русия и Пакистан и вечерта, когато трябваше да проследим какво става в Португалия с пожарите, мога да кажа, че 80 процента от деня вчера бях в отпуска.

Шегувахме се, че за кризите и проблемите наистина няма почивен ден.

Така е.

Струва ме се, че Вашият ресор е един от най-тежките, имайки предвид какво се случва в Европа и света. Но да започнем с най-голямото може би бедствие в момента - горските пожари в Русия. Нашите слушатели чуха, а нашите зрители видяха в новините: върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън е говорила с руския външен министър Сергей Лавров, който е благодарил за Вашето лично съдействие в помощта при преодоляването на кризата в Русия. Какво предприема Евросъюзът, с какво помага на Русия.

Ние разговаряхме с министър Шойгу миналата седмица за това как може да бъде най-полезна Европейската комисия. Европейският съюз прави много. Шест от нашите страни членки работят в Русия: Италия и Франция пратиха самолети, Полша и България - пожарникари, Естония и Германия - оборудване и маски. Въпросът беше какво можем ние, от Комисията да направим. С господин Шойгу се разбрахме, че най-полезната помощ от Комисията ще бъде по рехабилитация на деца и пожарникари, както и да помагаме с тези неща, които точково са ключови. Да кажем, няма маски на определено място, можем ли ние от Комисията да предоставим бързо чрез Червения кръст такива маски, което правим. Ние имаме пилотен проект с два малки самолета за гасене на пожари. Обсъждахме дали да се опитаме да ги пратим до Русия, но тъй като те са малки, ще летят три дни и е по-добре да се използват по-големите самолети на Италия и Франция. А се оказа междувременно на 10 август, като пламнаха пожарите в Португалия, че в там тези малки самолети са изключително полезни. Какво правим в момента? Ние от Комисията предоставяме съдействие именно по това да могат деца и огнеборци да бъдат изведени от Русия в наши страни членки, включително и в България, и постоянно сме във връзка да видим какво ще можем да направим. Както казах, чрез Червения кръст предоставяме точково маски на московчани и не само на тях и сме готови във всеки момент, ако се окаже, че европейското съдействие може да се увеличи, да кажем, ако има технически проблем, за който наши специалисти могат да отидат, да реагираме веднага.

Тоест руската страна не е потърсила финансова помощ?

Присъствах на разговора на руския премиер Путин с министър-председателя Борисов и Владимир Владимирович каза, че пари те имат, въпросът е техника, организация, както и да може някой да поеме тези допълнителни натоварвания, каквито например са децата, пострадалите, или да кажем това, което направи нашето Министерство на външните работи с удължаването на визите на руски граждани.

Безспорно много важно.

Много важно. Същото нещо ние комуникираме на нашите страни членки. Трябва да кажа, че посолствата на Европейския съюз в Москва са отворени и работят, нито едно не е затворено. На променен режим, както всички други служби. Тоест Европа присъства навсякъде, където това може да бъде от полза за Русия в този много важен момент.

Тоест партньорството върви много добре.

Партньорството върви много добре. В криза отношенията винаги се укрепват, защото тогава ние трябва да покажем, че сме готови да застанем до нашите приятели където и да са по света.

Друга критична точка - наводненията в Северна Европа, в Полша.

Много са сериозни. Засега страните се справят. Засега не са казали: имаме нужда да активираме механизма за съдействие, както да кажем Португалия го активира на 10 август за борбата с пожарите. Засега когато говорим за наводнение, нашето внимание е насочено към Пакистан, където, както знаете 11-12 млн. души са засегнати. И там Европа предоставя изключително бързо помощи. Ние започнахме. Аз одобрих 30 млн. евро веднага. Увеличихме с още 10 млн. И с помощта на страните членки ние търсим възможности да разширим мащаба на поддръжката. Горещо лято.

Да, наистина и в същото време и наводнения, двете стихии се сблъскват. Обаче прави впечатление, вие сте еврокомисар, отговарящ за хуманитарната помощ и реакцията при кризи пък помагате в Пакистан, в Нигер.

Това е защото аз обединявам два портфейла. Единият е борба с кризите, който е насочен към Европа. Насочен е също така и към останалия свят. Другият е хуманитарна помощ. Хуманитарна помощ ние предоставяме само извън Европа на страните, които имат проблеми. Не обезателно на най-бедните страни. Могат да бъдат и богати страни, които обаче са се оказали в много сериозно положение и в кратък период от време се нуждаят от помощ. Да кажем в Чили след земетресението се включихме в първите два месеца, когато обемът на бедствието тежеше на раменете на чилийските власти.

Доколко оперативно може да реагира Европейската комисия, в частност и Вие при една криза?

На мен много ми провървя с този портфейл, защото е единственият в ЕС, където решения се вземат веднага. В рамките на 24 часа, когато някъде има сериозен проблем по света, аз мога да одобря до 3 млн. евро помощ. Ние веднага мобилизираме тези хора на място, които могат да ни кажат как най-добре да използваме тези пари. В рамките на десетина дни мога да одобря до 30 млн. евро помощ. В случая с Пакистан това стана дори по-бързо. Тоест нашата реакция е мигновена. Щом ни активират, ако правителството се обърне към нас с молба за помощ, аз активирам механизма за реакция. Това означава, че ние действаме по два канала. Единият е с възможностите на Комисията. Аз разполагам с около 1 млрд. евро на година за реакция. Оперативен ресурс. Вторият канал, по който ние действаме, е да мобилизираме страните членки на ЕС чрез така наречения мониторингов и информационен център. Той е можем да го наречем една оперативна стая, щаб, оборудван с много съвременна техника, с който ние следим 24/7 какво става по света. Той е свързан със системите на Гражданска защита на всички страни членки. Винаги, когато има проблем в нашия район, аз звъня на колегите тук, в България да питам как са нещата. Тази мобилизация означава, че ние можем в много кратко време да окажем съдействие там, където капацитетът за това съдействие е най-добър и свободен в момента.

Това е много важно, което  казвате, защото аз си спомням, когато преди няколко години големите наводнения в България, за щастие ние нямаме проблеми тази година засега с пожари и наводнения...

Чукаме на дърво, да, така е.

Но чакахме дълго одобрение, дълго чакахме за тази европейска помощ, която трябва да получим. Значи това е нов стил на работа в ЕК, нов начин.

Трябва да разграничим две неща. Едното е реакцията на кризите в момента. И действително, това е сравнително нов стил на работа, развива се в последните години и много помогна създаването на моя ресор, тъй като до тази комисия, нямаше комисар, който да отговоря по хуманитарна помощ и борба с бедствията. Но има и още един момент в помощта, който е след бедствието. Да кажем в България по време на наводненията. За преодоляване на щетите. Там се чака повече. Защо се чака повече? Защото страната има десет седмици да каже: да, бедствието беше повече от 0,6 на сто от БВП. След това комисията трябва да направи оценка, да я представи в Европарламента и някрая трябва главите на нашите страни - държавните и правителствени ръководители - те трябва да одобрят. Това отнема време. И ние искаме да намерим начин да ускорим този процес, да го направим по-бърз.

Досега в практиката си като еврокомисар, изпълняващ тези функции, имали ли сте случай, в който е станало ясно за Вас и Вашия екип, че е поискана помощ от корумпирано правителство, корумпиран режим, който се е опитал да излъже ЕС, че наистина има нужда от хуманитарна помощ, а това не е било така. И втората част на въпроса е: има ли недемократични режими, най-общо да ги наречем, с които срещата трудности, дори когато искате да помогнете от страна на ЕС.

Ние работим по следния начин. когато получим сигнал за бедствие, мобилизираме нашия екип. Това са наши служители или партньорски организации като Червения кръст да могат те да оценят ситуацията на място. Ние не предоставяме помощ само на база на това, че някой нещо е поискал. Ние винаги се опитваме да разберем какво е важно.

Случвало ли се е да разберете, че се опитват да ви излъжат.

Това е следващият момент. Ние пари на правителства не даваме. Работим с организации, които сме проверили, на които имаме доверие и които проверяваме постоянно. Всяка година ние проверяваме една трета от партньорите си и една трета от проектите си. Тоест дори да имат желание да вземат от джоба на комисията пари за неща, които не трябва да финансираме, то не може да се реализира, тъй като ние на правителствата пари не даваме. Не защото не вярваме на всички правителства по света, а защото оперативното действие е много по-бързо чрез специализирани организации като например Червения кръст. Каква беше втората част на въпроса?

За това дали можете да назовете правителства в света или недемократични режими, с които срещата трудности, когато се опитвате дори да помогнете при някакви бедствие чрез тези посреднически организации, но има някакво политическа конфронтация, която ражда съпротива от страна на тези режими.

Ще дам за пример Судан. Със Судан работим трудно, защото правителството в Хартум невинаги е готово да окаже помощ, за да можем ние да стигнем до тези, които се нуждаят от такава помощ да кажем в Дарфур или в Южен Судан. И това, което също много пречи е, че понякога ние работим в зони на конфликти. Когато бях в Дарфур, два дни след като си заминах, двама души от тези, с които ние работим, бяха отвлечени. Тук вероятно пресата съобщи, че в Афганистан осем хуманитарни работници бяха убити. Миналата година са загинали повече хуманитарни работници, отколкото хора от силите на ООН, които защитават мира по света. 102 души са убити миналата година, 92 души са отвлечени. И, разбира се, това става в такива места, където правителствата или не могат, или не искат да си изпълняват задълженията към своя народ и към тези, които се стараят да помогнат на този народ в момент на нужда.

Запазвам си правото да ви поканя и само по радиото, имаме много за какво да си говорим.

И ще има и повече, тъй като с климатичните изменения бедствията по света и по интензивност, и по честота, се увеличават и ще продължат да се увеличават.

Интервюто с Кристалина Георгиева можете да чуете в звуковия файл или да видите във видео файла