Георгиева: Европа е там, където може да е от полза за Русия в борбата с пожарите
Георгиева: Европа е там, където може да е от полза за Русия в борбата с пожарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Европейската комисия съдейства за извеждането на деца и пожарникари от опасните зони в Русия на територията на държави-членки, съобщи в ефира на Дарик и БНТ българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й вниманието е насочено и към наводненията в Пакистан, за където са отпуснати общо 40 милиона евро за справяне с бедствието. Нужно е ускоряване на процедурата, по която Европейската комисия одобрява финансова помощ за преодоляване на щетите от бедствия в държавите-членки, заяви още Георгиева.

Европейската комисия е в готовност да предостави нужната техническа помощ за справяне с пожарите в Русия, обясни еврокомисар Кристалина Георгиева в ефира на Дарик.

„Присъствах на разговора на руския премиер Путин с министър-председателя Борисов и Владимир Владимирович каза, че пари те имат, въпросът е техника, организация, както и да може някой да поеме тези допълнителни натоварвания, каквито например са децата, пострадалите, или да кажем това, което направи нашето Министерство на външните работи с удължаването на визите на руски граждани", каза Георгиева.

„Европа присъства навсякъде, където това може да бъде от полза за Русия в този много важен момент", каза още тя.

Еврокомисар Георгиева допълни, че в правомощията на нейния ресор е при криза да одобри до 3 милиона евро в рамките на 24 часа, с които да бъде оказана финансова помощ на дадена държава. Разполагаемият ресурс за една година е 1 милиард евро. Нужно е съкращаване на срока за одобрение на помощ за справяне с щетите от бедствие, който в момента надхвърля 3 месеца.