Пожарите в Русия засегнаха хиляди хектара радиоактивно замърсени площи
Пожарите в Русия засегнаха хиляди хектара радиоактивно замърсени площи / снимка: Reuters

Горските пожари, които бушуват от юли, са засегнали близо 4000 хектара радиоактивно замърсени площи в западната част на Русия. Това сочат данни от сайта на руската служба за наблюдение на горите, предаде Франс прес. Според наблюденията за радиоактивност, "водени от средата на юли в руски региони, включително на площи, замърсени с радиоактивни елементи, горски пожари са регистрирани на 3900 хектара", съобщи федералната служба за защита на горите "Рослесозащита" на сайта си www.rcfh.ru.

Службата съставя списък на засегнатите зони от "най-замърсените територии", посочва АФП. В него е включен регионът около Брянск (югозападно от Москва), граничещ с Беларус и Украйна, където 28 горски пожара са опустошили 269 хектара. Областта бе силно засегната от радиоактивния облак след експлозията в украинската Чернобилска АЕЦ на 26 април 1986 г.

Ситуацията със смога в Москва в момента е благоприятна и съдържанието на основните замърсители е 2,5 до 3 пъти по-ниско от нормата. Към края на седмицата обаче - около петък, се очаква вятър от изток, където горят торфени блата, и той може отново да донесе пушеци в руската столица. Това заяви пред радио "Руска служба за новини" главният експерт от държавната организация "Мосекомониторинг" Алексей Попиков, съобщи Лента.ру.

Второ денонощие продължава заливането на торфените територии в някои райони от Подмосковието. За целта е прокаран тръбопровод с дължина 20 километра от река Ока, съобщи Ирина Андрианова от министерството на извънредните ситуации, цитирана от Лента.ру.

Горските пожари, застрашаващи радиоактивно замърсени райони в Русия, засега не са заплаха за здравето на хората в Европа, заявиха експерти от германското министерство на околната среда, цитирани от ДПА. Германия и Западна Европа не са особено застрашени от опасна радиоактивност, пренесена с вятъра от района на пожарите, заяви германската Федерална служба за радиационна защита.

Пожарите не представляват радиоактивна заплаха за останалата част от Европа, тъй като разпространението на радиоактивни частици е ограничено в тези райони, се казва в изявление на службата. Възможно е радиоактивни частици да бъдат пренесени от вятъра, каквито опасения имаше в Западна Европа, конкретно в Германия, след Чернобилската катастрофа през 1986 г., посочва БТА. Ако някакви радиоактивни частици все пак достигнат Германия, концентрацията им би била безвредна, добави службата, която разполага с мрежа от станции за измерване на радиоактивността из цялата страна.

Седем страни от Европейския съюз помагат на Русия в борбата с пожарите - България, Италия, Полша, Германия, Франция, Естония и Латвия, а още две имат пълна готовност да изпратят техника и хора, съобщи говорител на Европейската комисия.

До момента Русия още не е изпратила официално искане за помощ в Центъра за мониторинг и информация на Европейския съюз, който се задейства при кризи.

По силата на двустранни договорености на Русия помагат 470 души, 6 самолета и 7 хеликоптера за борба с пожарите. По различни начини помощ на Русия в борбата с бедствието оказват и няколко страни, които не членуват в Европейския съюз - Украйна, Турция, Азербайджан, Казахстан, Беларус и Армения, сочат данни на Европейската комисия.