Лекарите излизат на протест през септември заради парите на болниците
Лекарите излизат на протест през септември заради парите на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През септември лекарите от цялата страна ще започнат ефективни протестни действия заради намалените бюджети на болниците. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, след като съсловната организация проведе национален съвет.

В болниците ще се приемат само спешните случаи - няма да се извършва планов прием.

След като НЗОК изпрати на мениджърите на болниците анекси, с които намалява бюджетите на лечебните заведения, от БЛС призоваха мениджърите да не ги подписват. Средно между 30% и 50% са по-малко средствата за болниците за месец август в сравнение със същия период на миналата година.

От БЛС призоваха директорите на лечебните заведения да заведат дела срещу Здравната каса за дължимите суми.

Д-р Райчинов заяви, че НЗОК са написали в анексите, че отпадат текстове от предишния договор между Касата и болниците - с анексите отпада възможността да се заплащат суми над делигираните, дори болницата да докаже, че е излекувала повече пациенти.

Така, подписвайки анекса, шефът на Окръжната болница в София д-р Димитър Димитров ще се откаже от 4,5 млн. лева, които Касата му дължи за изминал период.

Директорът на болницата в Кюстендил, който е и председател на Асоциацията на областните болници, Михаил Зортев обясни, че е подписал анекса, за да плати заплатите на лекарите. Той заяви, че с тези средства ще може да работи още 3 месеца, след което ще трябва или да закрие болницата, или да спре да плаща заплати.

Дълговете на болниците ще растат и до 3 месеца ще спрат да функционират, съобщиха от съсловната организация. Според лекарите тази ситуация ще доведе до образуване на листи на чакащите и ще принуди пациентите да си доплащат за консумативи. Липсата на регламент за образуване на листи на чакащите щяло да увеличи корупцията в лечебните заведения. 

Националната здравоосигурителна каса не би си позволила да постави договорните си партньори в положение, в което да търпят неблагоприятни последствия със задна дата. Това се посочва в писмо на директора на НЗОК Нели Нешава до Българския лекарски съюз. В текста се казва, че подписването на предложените анекси от 1 август, с които се въвеждат делегирани бюджети за болниците, "не променят договореностите по Национален рамков договор /НРД/ за 2010 г., нито по отношение на цените на клиничните пътеки, нито по друга клауза от подписания между НЗОК, БЛС и Българския зъболекарски съюз рамков договор". В писмото си Нешева опровергава слуховете за заплахи, отправени към директори на болници да подпишат анексите. В условията на криза НЗОК прави всичко възможно ограниченият финансов ресурс да бъде разпределен справедливо, се допълва в писмото.