Президентът посрещна Шимон Перес
Президентът посрещна Шимон Перес / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България да бъде място за мирни преговори между Израел и Палестина - такава вероятност изрази израелският президент Шимон Перес след среща с българския държавен глава Георги Първанов. „Аз не мога да си представя по-подходящо място и затова звучи като самопокана", каза Перес. След това обаче израелският президент уточни, че преговорите с палестинците са на етап, на който такива преговори не стоят на дневен ред.

Той заяви, че е съвпадение на датите посещението на палестинския президент Махмуд Абас, който посети София преди дни. Перес посочи, че уважава палестинския си колега, който е ангажиран с мира в Близкия Изток, но описа тежките преговори между двете страни с думите „ние лидерите не можем да променим реалността, защото тя променя лидерите". Според него се наблюдава подобрение в отношенията с Палестина и уточни, че нямат желание да се връщат в Ивицата Газа и ако хората там са мирно настроени, Израел ще вдигне блокадата.

От своя страна президентът Георги Първанов заяви, че България подкрепя преговорите между Израел и Палестина. По думите му съвпадението на двете визити показа, че България има приятели и в двете страни.

Израелският президент беше награден с орден „Стара планина" с лента. Той получи отличието за изключително големите му заслуги за укрепването и развитието на българо-израелските отношения. Българският президент посочи, че орденът е скромен израз на признателност и на оценка на изключителната роля на Перес - "роля на един мъдър държавник, на голям мислител, на последователен борец за мир". "Той е и оценка на всички български институции за отношенията между България и Израел - отношения, в основата на които е залегнало приятелството, толерантността, сътрудничеството, което има между българи и евреи през вековете", посочи държавният ни глава.

"България и Израел няма общ враг, но имат обща опасност в лицето на тероризма и затова войници на двете държави се бият рамо до рамо в Афганистан". Това каза Шимон Перес при срещата му с българската еврейска общност в София.

Перес отново заяви, че с палестинския народ ще бъде постигнат мир.

В обръщението си президентът на Израел благодари на българите за спасяването на евреи през Втората световна война. "В най-лошите дни на нашата история България спаси над 80% от българските евреи", отбеляза Шимон Перес.

Президентът на Израел Шимон Перес пристигна на официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов. Перес беше посрещнат с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски". Визитата е в отговор на посещението на българския държавен глава в Израел през 2008 г.