Александър Цветков непреклонен за забраната за ТИР-овете
Александър Цветков непреклонен за забраната за ТИР-овете / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Александър Цветков непреклонен за забраната за ТИР-овете
31829
Александър Цветков непреклонен за забраната за ТИР-овете
  • Александър Цветков непреклонен за забраната за ТИР-овете

Транспортният министър Александър Цветков заяви, че няма да отстъпи пред исканията на автомобилните превозвачи да отпадне забраната за движение на ТИР-овете в петък и в неделя следобед.

Националното сдружение на превозвачите заплаши да блокира в края на тази седмица пътища в страната, ако не се отмени заповедта големите камиони да спират движението си по големите пътища в петък и в неделя между 15 и 20 часа. Превозвачите недоволстват най-вече от ограниченията за движението им в петък, който е работен ден.

Пред "Дарик" Александър Цветков заяви, че ограничителния режим, който ще важи до края на август, не създава кой знае какви затруднения на шофьорите. Ето какво каза той:

Заповедта важи до края на август, ограниченията са за първокласната пътна мрежа и за автомагистралите за петъчните и неделните следобеди. Август е месец на почивките, целият български народ почива, пътува много повече отколкото през другите месеци и вие виждате колко е натоварено движението по първокласната пътна мрежа. Тези ограничения са в рамките само на няколко часа. Ако има толкова спешна работа, всеки би могъл да предпочете второкласната пътна мрежа пред това да изчака. Мисля, че това не създава кой знае какви затруднения, а същевременно със сигурност ще предотврати много катастрофи.

Ще бъдат ли подобрени някакви условия на тези хора, които спирате?

Ограничението важи само за няколко часа. Освен това преди да предприемат пътуванията, трябва да съобразяват и маршрутите си, така че, ако не искат да изчакват, да използват обходни маршрути.