Медицинските работници в Старозагорско готови за протести
Медицинските работници в Старозагорско готови за протести / DarikNews.bg

Ако до сряда не получим ясна визия от НЗОК и РЗОК ще бъдем принудени да спрем работа и работещите в здравните заведения да започнат протестни действия. Това е записано в декларация, която тази сутрин приеха директорите на МБАЛ Стара Загора, УМБАЛ, Многопрофилните болници в Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово, както и управителите на СНБАЛ „Свети Иван Рилски" ООД и МБАЛ Ниамед.

Документът е адресиран до РЗОК, НЗОК, РЦЗ, Министерство на здравеопазването, Пациентските организации, Областния управител и Комисията по здравеопазване към парламента.

Декларацията е във връзка с предложения от РЗОК Анекс за въвеждане на делегирани бюджети, лимитиращи здравната дейност в лечебните заведения.
Директорите на здравните заведения са категорични, че няма да подпишат този Анекс. Според тях сумите, определящи се от делегирания бюджет са под 65% от заработката за месеците през 2010 година. Приспадайки 30% недофинансиране на 215 клинични пътеки, болниците няма да могат да се издържат с 30% от наличните финансови средства.

„Новите медицински стандарти изискват определен брой медицински специалисти, обем дейност и обезпеченост с медицинска апаратура, което не може да се осъществи с лимитираните от делегирания бюджет средства. Това налага спиране на дейността на болниците", е записано още в декларацията.

Ако бюджета на НЗОК не позволява заплащане на извършената дейсност, нека се въведе доплащане, коментираха директорите на здравните заведения.