Три дъба в Кръвеник ще бъдат предложени за защитени вековни дървета
Три дъба в Кръвеник ще бъдат предложени за защитени вековни дървета / netinfo

 

Три дъба в село Кръвеник, Община Севлиево ще бъдат предложени от Регионалната инспекция по околната среда и водите-Велико Търново  за обявяване за защитени вековни дървета от Министерството на околната среда и водите, съобщават от структурата.

Две от дърветата са зимни дъбове, а третото - цер. Възрастта им е над 200 години. Диаметърът им е около 90 сантиметра и са високи около 20 метра. Короните на трите дървета са правилни, симетрични, равномерно облистени и с много малък процент сухи върхове.

В селото е проверен още един цер, който не отговаря на необходимите изисквания за обявяване за защитено вековно дърво.  Дъбът е с диаметър 1,30 метра, висок е около 20 метра и е на възраст около 300 години. Стъблото на дървото обаче е пречупено, вероятно от силна буря.

Собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват съответната Регионалната инспекция по околната среда и водите за настъпили промени в състоянието на обекта. Те трябва да съгласуват със съответната инспекция дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на състоянието на обекта и да осигуряват достъп на експерти на агенцията до имота за извършване на проверки по състоянието на защитените дървета.

Законът забранява дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване физиологичното състояние на дърветата, обявени за защитени.