Доброволци почистиха край язовир „Сопот” в акция „Да ловим риба на чисто”
Доброволци почистиха край язовир „Сопот” в акция „Да ловим риба на чисто” / Снимки: пресцентър на областна управа Ловеч

Близо 70 чувала с боклуци събраха доброволци от неправителствени организации в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Инициативата „Да ловим риба на чисто" бе на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч и сдружение „Ловеч днес". Тя се проведе по бреговата ивица на язовир „Сопот" край троянското село Голяма Желязна и бе под патронажа на областния управител на Ловешка област Николай Нанков. Губернаторът лично се включи в дейностите по събиране на отпадъците, оставени от летуващите.

Инициативата „Да ловим риба на чисто" се роди след проверка по крайбрежието на служителите на агенцията, които установили, че летовниците не почистват след напускането на биваците. Целта ни е да акцентираме вниманието на хората и да им покажем, че не е трудно да се събират отпадъците и да се изхвърлят в  контейнерите, поставени по пътя за язовира, поясни началник-секторът на ИАРА - Ловеч, д-р Йордан Найденов.

Децата и техните ръководители - Моника Дончева, Албена Йончева и Павлин Иванов, разговаряха с къмпингуващите и им раздаваха плакати с най-често срещаните риби във водоемите на Ловешка област, както и линийки за измерване на уловените екземпляри. Замърсяването на природата е един от най-тежките социални проблеми в национален мащаб. През ваканционните месеци риболовците масово замърсяват реките и язовирите в страната и през есента картината е много неприятна - навсякъде има разхвърляни тонове боклуци и отпадъци от опаковки на консерви, цигари, бутилки, найлонови торбички и какво ли не още, които с дъждовните води попадат във водоемите и предизвикват не само грозна картина, но и сериозно замърсяване, обясни  Найденов.

Доброволци почистиха край язовир Сопот в акция Да ловим риба на чисто
netinfo
            

Впечатленията си изразиха и хората от палатките, които обясниха, че при пристигането си край язовира отделят по няколко часа, за да почистят от тези, които са били там преди тях, и едва тогава опъват палатките си. Важно е всеки да се погрижи за чистотата преди да си тръгне, а не тези след него да го правят, а това, че вие сте довели деца, пък и лично губернаторът е с тях, е инициатива, заслужаваща адмирации, похвали организаторите актьорът Иван Петрушинов, който от близо два месеца лови риба край „Сопот".   

Язовир „Сопот" е един от най-големите водоеми в страната. Неговата площ е 5500 дка, а вместимостта на водата 61 млн. куб. метра. Както виждате, тук е много красиво и много хора избират именно тук да прекарат отпуската си през лятото. Така че да се опази природата чиста трябва да бъде мисия за всеки от нас. Проблемът не е само екологичен, но и здравен, тъй като това мащабно замърсяване създава среда за развитие на зарази и инфекции, обясни на децата д-р Йордан Найденов.

След благородната инициатива, доброволците имаха възможност да ловят риба на чисто. Въпреки уговорените служебни срещи в столицата, областният управител Николай Нанков отдели час, за да похвърля въдица с децата.

Всички участници в инициативата си обещаха тя да не е последна и в бъдеще заедно да продължат да правят опити да превъзпитат онези, които все още не разбират, че опазването на природата трябва да е най-важната задача за хората.