България се включва в гасенето на пожарите в Русия
България се включва в гасенето на пожарите в Русия / снимка: Reuters

Формират международна групировка за гасене на стихийните пожари в Русия, която ще включва сухопътни и въздушни сили. Днес във федерацията пристига и отряд от България, съобщи пред журналисти Юрий Бражников от Министерство на извънредните ситуации (МИС), предаде ИТАР-ТАСС.

"Българският отряд включва 100 от най-добрите бойци на противопожарната охрана, екипирани с най-ново оборудване за гасене на пожари", заяви Бражников. "Международната подкрепа за руските огнеборци нараства", добави той и уточни, че "основен акцент в тази помощ е "високотехнологичното оборудване". Сред държавите, подпомагащи Русия, Бражников посочи още Украйна, Беларус, Казахстан, Армения, Италия и Полша. "Първото предложение бе изпратено от Германия още на 31 юли", припомни той.    

Броят на починалите в Москва през юли т.г. е нараснал с около 50 на сто спрямо същия месец на предходната година. Увеличението от близо 5000 смъртни случая се дължи на силните горещини в руската столица, съобщиха за АФП общинските служби за гражданска регистрация. Миналия месец в Москва са регистрирани 14 340 смъртни случая - с 4824 повече, отколкото през юли 2009 г., уточни говорителката на службите Евгения Смирнова. Тя обаче не посочи данни за смъртността в града през първите дни от август, добавя АФП.

Използвано до момента като резервно въздушно пристанище, московското летище Шереметиево също работи вече "според реалните синоптични условия" заради облака от смог, обвил града, в чиито околности бушуват торфени пожари. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС говорителят на Шереметиево Роман Генис, предаде руската агенция. В същия режим работят летищата Домодедово и Внуково, но днес Шереметиево вече успя да приеме 20 самолета, които трябваше да кацнат на техните писти. В момента видимостта и на трите летища е 400 метра, добави говорителят.

Лошите метеорологични условия наложиха днес да бъде отменен за четвърти път тази година традиционният развод на караула в Кремъл. Според Федералната служба за охрана, тържествената церемония би могла да застраши здравето на участниците и на посетителите в комплекса, тъй като температурите в Москва достигат 40 градуса, съобщи ИТАР-ТАСС.

Униформите на караулните са от чиста вълна, а всяка парадна шапка тежи почти един килограм, пояснява агенцията. Близо до Кремъл постоянно дежури лекарски екип, готов при нужда да осигури медицинска помощ на туристите, добавя тя.

Във връзка с извънредните горещини и природните пожари в Русия предсрочно са затворени 78 детски оздравителни лагери в различни региони. Над 11 000 деца са изпратени по домовете им, информира главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Онишченко, към края на втората десетдневка от август горещините в европейска Русия ще отслабнат, пушекът във въздуха ще намалее и всички руски деца ще могат да тръгнат на училище от 1 септември, както обикновено. Той обаче не разполагал с данни дали има изгорели училища в пострадалите райони.

През последното денонощие броят на изгасените пожари в Русия надхвърли броя на новите огнища, заяви за ИТАР-ТАСС Ирина Андрианова, шеф на пресслужбата на МИС. Във федерацията избухнаха 248 нови пожара, бяха обаче потушени 273, уточни тя, пише БТА. Площта, обхваната от бедствието, е намаляла с 6000 хектара. В гасенето на пожари участват почти 162 000 души с около 26 400 единици техника, включително 46 самолета и хеликоптера, добавя руската агенция.