Шест цели в здравеопазването през втората година на ГЕРБ
Шест цели в здравеопазването през втората година на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency

Шест са основните цели в областта на здравеопазването през втората година на управление на правителството. Това се посочва в отчета на кабинета за първата година от управлението му, в частта "Здравеопазване".

Сред основните цели е развитието на процеса на преструктуриране на болничната помощ и реформата на здравната система, завършване на подготвителната работа около създаването на национална здравна карта и практическо въвеждане на структурните промени в болничната и в извънболничната помощ.

Ще бъдат разработени мерки в областта на снабдяването с лекарства, за обезпечаване на лечението на по-голям брой пациенти. Предвижда се облекчаване и по-голяма прозрачност на административните процедури, с цел по-ефективен достъп на пациентите до необходимите им медикаменти.

През втората година от управлението си правителството планира подготовка за въвеждане на т.нар. трети стълб на здравното осигуряване и преминаване към финансиране на болничната помощ от клинични пътеки към диагностично свързани групи.

Предвиждат се промени в нормативната уредба за подобряване на административното обслужване в Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, районните центрове по здравеопазване (РЦЗ) и регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Приоритет са и структурните промени в организационните звена, включващи промяна в статута на Националния център по здравна информация, обединяване на РЦЗ и РИОКОЗ, закриване на Националния координационен център, деинституционализация на пилотни домове за медикосоциални грижи, концентриране на услугите в областта на лекарствата в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Планира се въвеждане на електронна здравна карта на пациента, която включва електронно здравно досие и електронна здравна рецепта.

Предвижда се и сключване на Национален рамков договор с Националната здравноосигурителна каса за 2011 г. и мониторинг на системата и системен контрол на дейността на отделните лечебни заведения и набелязаните критични отделения.

През първата година от управлението си правителството започна реформата в системата на здравеопазването. Изработени са медицински стандарти по почти всички специалности, одобрен е законопроект за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, за първи път от четири години е подписан нов Национален рамков договор.

Създаден е Център "Фонд за трансплантация", въведен е свободен достъп за децата до специалисти от извънболничната помощ. С цел засилване на контрола върху качеството и необходимостта на оказваните медицински дейности е създадена Изпълнителната агенция "Медицински одит". Одобрена е концепция за преструктуриране на болничната помощ, поради трайната тенденция към увеличаване през последните няколко години на хоспитализациите, се посочва в отчета на правителството.