Отстреляха мечка в района на село Малка Арда
Отстреляха мечка в района на село Малка Арда / снимка: sxc.hu

150-килограмова мечка е отстреляна в района на село Малка Арда. Служителите на районната екоинспекция са убили животното на около 200 метра от мястото, където преди 20 дни мечка нападна жена от селото.

Предварителните проучвания и проследявания, в които се включиха експерти на РИОСВ-Смолян, ловци, НПО и служители на Регионална дирекция на горите - Славейно, засичат следи само на една мечка в района. Като размер на тялото и следата, убитото животно съвпада с това, нападнало жената и заснето от фотокапаните.

Проверката на РИОСВ-Смолян показва, че са спазени условията, заложени в разрешителното, издадено от министъра на околната среда и водите.

През юли Министерството на околната среда и водите издаде разрешително на Държавно ловно стопанство „Славейно", село Славейно, област Смолян, да организира и осъществи отстрел на една мечка в района на ловното стопанство и община Баните, на чиято територия възникна инцидентът с нараняването на жена от кафява мечка. МОСВ даде съгласие и за разселване на осем броя мечки от област Смолян в подходящи високопланински територии с ниска плътност на вида, далеч от населени места.